Доступність посилання

ТОП новини

Труханов прийшов на сесію міськради на тлі протестів із вимогою його відставки


Геннадій Труханов (п) на сесії міської ради Одеси, 16 лютого 2018 року
Геннадій Труханов (п) на сесії міської ради Одеси, 16 лютого 2018 року

Міський голова Одеси Геннадій Труханов, підозрюваний у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем, 16 лютого прийшов на чергову сесію міськради.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, за годину до початку сесії біля будівлі мерії розпочалась акція «Одеса без Труханова». На Думську площу прийшли, зокрема, громадські активісти, представники низки політичних партій, які вимагають відставки Труханова і депутатів.

Незважаючи на те, що 16 лютого під мерією зібралися всього кілька десятків учасників протестної акції, поліція вдалася до підвищених заходів безпеки: поряд із Думською площею чергували чотири автобуси з поліцейськими і машина «швидкої допомоги». Вхід до будівлі представники муніципальної охорони дозволяли тільки активістам із паспортами з «пропискою». Взяти з собою зелений плед із надписом «Для Гени» активістам не дозволили. Охорона заявила, що це нібито «заборонений предмет».

Для преси вхід був організований не через головний, а боковий вхід будівлі. Певні труднощі з тим, щоб потрапити в будівлю, виникли і у кореспондента Радіо Свобода. Чоловік у камуфляжі, який представився як заступник директора комунального підприємства «Муніципальна охорона» Євген Мирошниченко, оглянувши редакційне посвідчення, заявив, що «такі можна надрукувати на принтері і що ЗМІ повинно бути в реєстрі», не пояснивши в якому саме реєстрі.

Мирне зібрання біля міськради Одеси було анонсоване за кілька днів до того, як 15 лютого Солом’янський райсуд Києва відпустив Труханова під особисту поруки народного депутата Дмитра Голубова («Блок Петра Порошенка»). Спеціалізована антикорупційна прокуратура наполягала на взятті Труханова під варту з можливістю внесення застави в 50 мільйонів гривень.

14 лютого НАБУ повідомило про затримання в аеропорту «Бориспіль» Труханова і його заступника Вугельмана, яких підозрюють у заволодінні майном шляхом зловживання службовим становищем. Труханов заявив, що не має наміру «ховатися від слідства».

За день до цього детективи НАБУ і прокурори Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру чотирьом посадовцям мерії Одеси, у тому числі і чинному меру, ще трьох людей затримали.

За версією НАБУ, ці особи причетні до схеми із завдання збитків місцевому бюджету Одеси – у вересні 2016 року Одеська міськрада придбала будівлю, яка раніше входила до цілісного майнового комплексу заводу «Краян», за 185 мільйонів гривень у приватної структури, яка на початку 2016 року сама придбала цей комплекс на аукціоні, організованим ліквідатором держпідприємства, за 11,5 мільйона гривень.

XS
SM
MD
LG