Доступність посилання

ТОП новини

Правозахисник із Луганщини отримав німецько-французьку премію


Правозахисник Павло Лисянський
Правозахисник Павло Лисянський

Правозахисник, директор громадської організації «Східна правозахисна група» Павло Лисянський став переможцем німецько-французької премії з прав людини та верховенства права. Він захищає права людей як на підконтрольній Україні території Донбасу, так і на тимчасово неконтрольованих Києвом територіях.

Генеральний консул Німеччини в Донецьку (нині офіс у Дніпрі) Вольфганг Мессінгер, вітаючи лауреата, наголосив, що Лисянський – перший українець, який отримав премію за свою правозахисну та громадську діяльність.

«Засновникам премії важливо допомагати організаціям, які працюють у регіонах з особливою небезпекою для прав людини. Лисянський і його команда створили правозахисну мережу в населених пунктах уздовж лінії розмежування та на територіях Донбасу, які контролює України. Ця мережа збирає й систематизує факти порушення прав людини з боку місцевих та військових адміністрацій та надає допомогу постраждалим», – зазначив німецький дипломат.

Як повідомив Мессінгер, Лисянський має доступ до територій, які тимчасово непідконтрольні Україні, і намагається допомагати людям там. Так, за підтримки «Східної правозахисної групи» з в’язниці у Луганську звільнений громадянин Грузії Теймураз Нехотін. Він був заарештований за крадіжку в 2010 році. За «законом Савченко» мав бути звільненим у 2015 році. «ЛНР» відмовились виконувати рішення української сторони про звільнення Нехотіна.

Лисянський представив, серед іншого, аналіз «Східної правозахисної групи» щодо функціонування «судової системи» в угрупованні «ЛНР». За його словами, там ув’язнені понад півтори тисячі українців – жертви тамтешньої «судової» і «правоохоронної системи». У «ДНР» кількість утримуваних у неволі відповідно до рішень «судів ДНР» перевищує дві з половиною тисячі осіб.

На території Луганщини і Донеччини, які повернуто під контроль України, правозахисники вказують, серед іншого, на порушення трудового законодавства України та гендерну нерівність у сфері трудових відносин.

XS
SM
MD
LG