Доступність посилання

ТОП новини

Рютте «помірковано оптимістичний» щодо консенсусу навколо Угоди про асоціацію


Марк Рютте
Марк Рютте

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявляє, що «помірковано оптимістично» налаштований щодо досягнення домовленості з лідерами держав-членів Євросоюзу стосовно додаткового документа, який би дав можливість ратифікувати Угоду про асоціацію між Україною і ЄС.

Таку заяву він зробив перед засіданням Європейської ради у Брюсселі, де планують розглянути шляхи розблокування процесу, заблокованого у квітні цього року на референдумі у Нідерландах.

Водночас від заявляє, що не хоче «грати на руку Росії», внісши розкол усередині Євросоюзу.

«Росія стає чимраз більшою загрозою для Європи. І якщо ми, Нідерланди, вдамося до зламу європейської єдності, то ми зробимо великий подарунок Путіну», – заявив прем’єр-міністр Нідерландів перед початком саміту ЄС.

Рютте додає, що намагається переконати своїх європейських колег разом підтримати додаток до Угоди про асоціацію, який би врахував занепокоєння нідерландських громадян. Зокрема, каже прем’єр-міністр, вони хочуть гарантій, що угода «не є замаскованою заявкою на членство України в ЄС».

Водночас Рютте підкреслив, що Нідерланди дійсно не мають наміру ратифікувати угоду, якщо інші країни відмовляться погодитися із запропонованими поправками.

Як стало відомо з дипломатичних джерел, країни ЄС вже домовилися щодо деяких тлумачень, наприклад, щодо того, що Угода про асоціацію не є сходинкою до членства в Євросоюзі.

Проект документа, підготовленого Нідерландами для обговорення країнами ЄС, твердить, що угода не містить зобов’язань для ЄС і країн-членів щодо забезпечення гарантій колективної безпеки або іншої військової допомоги чи сприяння Україні.

Запропонований документ також передбачає заявити, що громадянам України не надається «право проживати і вільно працювати» в ЄС, а також те, що угода «не передбачає додаткової фінансової підтримки» України з боку ЄС.

Усього цього угода й так не передбачає, але Нідерланди хочуть додаткової заяви про це.

XS
SM
MD
LG