Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський подякував США за рішення надати Україні 20 млрд доларів кредиту за рахунок заморожених активів РФ


Президент США Джо Байден тисне руку президенту України Володимиру Зеленському, 7 червня 2024 року
Президент США Джо Байден тисне руку президенту України Володимиру Зеленському, 7 червня 2024 року

США ухвалили рішення надати 20 млрд доларів для кредиту на $50 млрд, який має отримати Україна, повідомив президент України Володимир Зеленський, подякувавши Вашингтону за це рішення.

«Є важлива новина з США. Америка ухвалила рішення надати 20 млрд. Це кошти, які забезпечені замороженими російськими активами, частина рішення G7 про 50 млрд доларів для нашого захисту, для нашої стійкості. Важливо реалізувати це вже цього року», – сказав він у своєму вечірньому відеозверненні.

Провідні індустріально розвинені країни «Великої семи» (G7) надають Україні кредитний пакет на суму 50 мільярдів доларів, а внесок США у розмірі 20 мільярдів доларів буде розділено між економічною та військовою підтримкою, заявив офіційний представник Білого дому 23 жовтня.

«Щоб було зрозуміло, нічого подібного ніколи не робилося», – сказав Дейліп Сінгх, заступник радника Білого дому з національної безпеки з питань міжнародної економіки. – «Ніколи раніше багатостороння коаліція не заморожувала активи країни-агресора, а потім використовувала вартість цих активів для фінансування захисту потерпілої сторони, поважаючи верховенство права та зберігаючи солідарність».

«Сполучені Штати нададуть щонайменше 10 мільярдів доларів наших позик через економічну підтримку», – сказав Сінгх, додавши, що це може включати проекти з енергетичної допомоги або інфраструктури.

Очікується, що інші 10 мільярдів доларів будуть надані у формі військової підтримки, хоча Сінгх зазначив, що це потребуватиме схвалення Конгресу.

23 жовтня Рада Євросоюзу погодила, якими будуть внески від країн «Групи семи» для кредиту Україні у 50 мільярдів доларів за рахунок прибутків від російських заморожених активів.

Зокрема, згідно з останніми домовленостями, ЄС надасть не 35, а 20 мільярдів доларів. Ще 20 мають надійти від Сполучених Штатів, у той час як Велика Британія, Канада та Японія нададуть по 3,3 мільярди кожна. Про це Радіо Свобода стало відомо від дипломатів у колах ЄС, не уповноважених давати коментарі ЗМІ. Офіційно про рішення найближчим часом має повідомити G7.

Кожен з учасників позики для України надаватиме власний кредит, погашення та обслуговування якого відбуватиметься за рахунок надприбутків, отриманих від заморожених російських активів.

Напередодні міністерка фінансів США Дженет Єллен заявила, що Вашингтон практично узгодив надання американської частки в кредиті на 50 мільярдів доларів.

«Ми дуже близькі до остаточного узгодження американської частки в кредиті на 50 млрд доларів», – сказала Єллен і уточнила, що рішення узгоджене на 99%.

Форум

XS
SM
MD
LG