Доступність посилання

ТОП новини

«Політичному насильству немає місця ніде у світі» – Зеленський засудив замах на Трампа


Дональд Трамп підтвердив, що він у безпеці, почувається добре і «ніколи не здасться»
Дональд Трамп підтвердив, що він у безпеці, почувається добре і «ніколи не здасться»

Президент України Володимир Зеленський 16 вересня засудив ймовірний замах на кандидата в президенти США від Республіканської партії Дональда Трампа, і заявив, що політичному насильству немає місця «ніде у світі».

«Радий дізнатися, що Дональд Трамп у безпеці й не постраждав. Найкращі побажання йому і його родині. Добре, що підозрюваного в спробі замаху швидко затримали. Наш принцип: верховенство права понад усе, і політичному насильству немає місця ніде у світі. Щиро сподіваємося, що всі будуть в безпеці», – написав Зеленський у соцмережі X.

Напередодні Федеральне бюро розслідувань США заявило, що розслідує стрілянину, яка сталася 15 вересня біля поля для гольфу у Вест-Палм-Біч, штат Флорида, де в цей момент перебував колишній президент, кандидат у президенти США від республіканців Дональд Трамп, як запобігання ймовірній спробі замаху на політика.

Підозрюваного затримали. Офіційно про його особу не повідомляють, проте американські ЗМІ (CNN, Fox News, CBS News і New York Times) ідентифікували його як 58-річного Раяна Рута з Гаваїв, посилаючись на неназваних представників правоохоронних органів.

Згідно з даними ЗМІ, Рут – будівельник, за яким числяться кілька правопорушень. За повідомленнями, кілька років тому він переїхав на Гаваї з Північної Кароліни і висловив підтримку демократам й Україні на своїх сторінках у соціальних мережах, зокрема намагаючись зібрати гроші на оборону України і залучити добровольців для участі у війні проти Росії на боці України.

Публікації в медіа також показали, що Рут, схоже, раніше був прихильником Трампа, який розчарувався в 45-му президенті США.

Мотиви дій підозрюваного невідомі.

Спробі замаху запобігли після того, як агент секретної служби відкрив попереджувальний вогонь по кущах, що оточують поле для гольфу, помітивши серед зелені дуло автомата.

Дональд Трамп у цей момент грав у гольф приблизно за чотириста метрів. Підозрюваний спробував втекти на автомобілі, але незабаром був затриманий завдяки свідкам, які зробили знімок машини. У кущах за ґратчастою огорожею, що відокремлює гольф-клуб від шосе, знайшли напівавтоматичну гвинтівку зі снайперським прицілом, а також відеокамеру.

В електронному листі своїм прихильникам Дональд Трамп підтвердив, що він у безпеці, почувається добре і «ніколи не здасться».

Суперниця Дональда Трампа у боротьбі за президентство віцепрезидентка Камала Гарріс виступила із заявою, в якій наголосила, що «в Америці немає місця насильству». Президент Джо Байден наказав виділити всі необхідні ресурси, щоб гарантувати безпеку колишнього президента.

У відомстві місцевого шерифа повідомили, що внаслідок нинішнього інциденту ніхто не постраждав. Там також підтвердили, що одна людина, яка, ймовірно, мала відношення до інциденту, була затримана, але не коментували, чи планувала вона напад на колишнього президента.

Ймовірний замах на життя Трампа стався лише через два місяці після того, як у нього стріляли під час передвиборчого мітингу в Пенсильванії. Трамп був поранений у вухо після того, як, за даними слідства, на мітингу 13 липня по ньому відкрив вогонь житель Пенсильванії Томас Меттью Крукс. Підозрюваний, мотиви якого досі не зрозумілі, був застрелений. До цього він встиг убити одного з відвідувачів мітингу й поранити ще кількох.

Форум

XS
SM
MD
LG