Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський про ситуацію на фронті: «усе досить напружено», але «ситуація контрольована»


Українські військові на Донеччині, квітень 2024 року
Українські військові на Донеччині, квітень 2024 року

Президент України Володимир Зеленський заявив, що ситуація на Донеччині і Харківщині зараз є «досить напруженою», але контрольованою. Про це голова держави сказав у вечірньому зверненні, пославшись на доповідь головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

«Він доповів щодо ситуації в районах бойових дій. Донеччина, Харківщина – там, де зараз найважче. Він перебуває якраз у ключових місцях боїв – працює з бригадами, на бойових позиціях. Іще поки рано робити висновки, але ситуація контрольована. Наші воїни – вони знищують окупанта, який намагається просуватися: усе досить напружено. Але ми посилили напрямки, зокрема харківські. Зараз багато воїнів – саме харків’ян – стали на захист Харківщини. Вони роблять свою справу, і я дякую кожному за ефективність», – сказав Зеленський.

За словами президента, під час сьогоднішніх переговорів із державним секретарем США Ентоні Блінкеном, який перебуває з візитом у Києві, йшлося про постачання американської оборонної підтримки.

«Нам потрібне помітне прискорення постачання. Зараз надто багато часу минає між оголошенням пакетів і реальною появою зброї на передовій. Важливо зробити реалізацію рішень і логістику більш оперативними», – сказав голова держави.

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Уночі 13 травня Генеральний штаб ЗСУ визнав, що в боях за прикордонне місто Вовчанськ «ворог має тактичний успіх». Для наступу на місто, за даними українських військових, командування ЗС РФ залучило значні сили, до п’яти батальйонів, і «не зважає на втрати».

За даними місцевої влади, російські війська у Харківській області «атакують невеликими групами по нових напрямках, намагаючись розтягнути оборону ЗСУ».

Форум

XS
SM
MD
LG