Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський про заяву Байдена: поважаємо «важке, але сильне рішення»


Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден. Італія, 13 червня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський і президент США Джо Байден. Італія, 13 червня 2024 року

Президент Володимир Зеленський заявив, що в Україні поважають «важке, але сильне рішення» американського лідера Джо Байдена про припинення передвиборної кампанії і зняття своєї кандидатури на виборах президента США 2024 року.

«Україна вдячна президенту Байдену за його непохитну підтримку боротьби нашої країни за свободу, яка разом із сильною двопартійною підтримкою у Сполучених Штатах була й залишається критично важливою. За останні роки було прийнято багато сильних рішень, які запам’ятаються як сміливі кроки, що їх зробив президент Байден у відповідь на складні часи. І ми поважаємо його сьогоднішнє важке, але сильне рішення», – написав Зеленський у соцмережі X у ніч на 22 липня.

«Ми завжди будемо вдячні за лідерство президента Байдена. Він підтримав нашу країну в найдраматичніший момент в історії, допоміг нам запобігти путінській окупації нашої країни і продовжує підтримувати нас протягом всієї цієї жахливої війни», – додав він.

Президент також зазначив, що ситуація в Україні і всій Європі залишається складною, і висловив сподівання, що «подальше сильне лідерство Америки не дасть російському злу досягти успіху чи результатів своєї агресії».

21 липня президент США Джо Байден оголосив про завершення своєї передвиборчої кампанії. Він також повідомив, що пізніше цього тижня звернеться до громадян США, щоб розповісти «більш детально про своє рішення».

Байден підтримав чинну віцепрезидентку Камалу Гарріс як кандидатку від Демократичної партії на виборах президента США.

Гарріс сказала, що для неї велика честь отримати підтримку президента, і вона має намір «заслужити і виграти цю номінацію». Вона додала, що зробить все, що в її силах «для перемоги над Дональдом Трампом».

Однопартійці Байдена закликали його піти у відставку після того, як він невдало виступив дебатах проти кандидата від Республіканської партії Дональда Трампа 27 червня.

Читайте також: Що станеться якщо Трамп чи Байден вийдуть із президентських перегонів у США?

Байден тижнями опирався закликам відмовитися від номінації, стверджуючи, що він має найкращі шанси перемогти 78-річного Трампа.

Байден переміг Трампа у 2020 році з невеликим відривом, випередивши його у ключових штатах, що вагалися, – Пенсильванії, Вісконсині й Мічигані. Однак зараз він відстає від Трампа зі значним відривом у деяких з цих штатів, згідно з опитуваннями громадської думки.

Якщо її оберуть кандидатом від Демократичної партії, Гарріс, 59-річна колишня прокурорка і сенаторка від Каліфорнії, стане першою темношкірою жінкою, яка очолить виборчий список однієї з найбільших партій в історії країни.

Форум

XS
SM
MD
LG