Доступність посилання

ТОП новини

РНБО незабаром затвердить нову морську стратегію України – Зеленський


Військовослужбовець берегової охорони України на патрульному катері під час проходу вантажного судна в Чорному морі, 7 лютого 2024 року /
Військовослужбовець берегової охорони України на патрульному катері під час проходу вантажного судна в Чорному морі, 7 лютого 2024 року /

Київ працює над новою стратегією на морі – Українською морською стратегією, заявив президент Володимир Зеленський у вечірньому зверненні 6 липня.

«Незабаром ця стратегія буде затверджена на РНБО – зараз триває фіналізація її пунктів. Чітко розуміємо, що війна змінила розстановку сил у всьому нашому Чорноморському регіоні, і російський флот у цій акваторії більше ніколи не домінуватиме», – сказав він.

Голова держави додав, що стратегія закріплює інтереси та враховує нові технологічні можливості України, а також її «нові відносини» з партнерами.

Читайте також: Мазепа і Виговський. В Туреччині будують уже другий корвет для України

«Україна завжди тепер буде такою державою, яка здатна захищати власні інтереси на морі, транспортні артерії та інтереси наших союзників і партнерів. Я вдячний усім нашим людям, які це забезпечують. ВМС України, всі задіяні оборонні та безпекові структури і оборонна промисловість – державні та приватні компанії, які працюють заради української сили», – заявив Зеленський.

Напередодні Військово-морські сили України показали випробування нового корвета «Гетьман Іван Мазепа», який збудували в Туреччині.

Командувач ВМС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа днями повідомив, що постачання Україні винищувачів F-16 американського виробництва, яке очікується «найближчим часом», дозволить «позбавити Росію переваги в небі над Чорним морем».

У квітні у ВМС України заявили, що від початку повномасштабної війни Чорноморський флот Росії втратив близько третини своїх кораблів через ураження російських суден під час українських ударів.

Форум

XS
SM
MD
LG