Доступність посилання

ТОП новини

Росія втрачає військово-морський центр у Криму – ВМС


Чорноморський флот Росії був змушений перебазувати «майже всі» свої боєздатні кораблі з окупованого Криму до інших місць, каже Олексій Неїжпапа, командувач ВМС України
Чорноморський флот Росії був змушений перебазувати «майже всі» свої боєздатні кораблі з окупованого Криму до інших місць, каже Олексій Неїжпапа, командувач ВМС України

Чорноморський флот Росії був змушений перебазувати «майже всі» боєздатні кораблі з окупованого Криму до інших місць, а його головний військово-морський центр стає «неефективним» через атаки з боку ЗСУ, розповів командувач ВМС України, віцеадмірал Олексій Неїжпапа в інтерв’ю виданню Reuters.

Неіжпапа зазначив, що «удари українських ракет і морських безпілотників завдали серйозної шкоди базі в Севастополі, яка є логістичним центром для ремонту, технічного обслуговування, навчання та зберігання боєприпасів, а також виконує інші важливі функції для Росії».

«Він створювався протягом багатьох десятиліть, можливо, сторіч. І тепер вони, очевидно, втрачають цей центр», – сказав Неіжпапа в інтерв’ю в Одесі напередодні Дня Військово-Морських Сил України в неділю, 7 липня.

В окупованому Криму вдень 23 червня пролунали вибухи. У Міноборони РФ стверджували, що півострів нібито «був атакований» ракетами ATACMS. Підконтрольний Росії голова Севастополя Михайло Развожаєв заявив, що загинули четверо людей, серед яких було двоє дітей, постраждали 144.

Починаючи з серпня 2022 року, в Криму та Севастополі майже щодня чути звуки вибухів. Російська влада пояснює це стріляниною по «українських безпілотниках», «роботою ППО» чи навчаннями військових РФ. Сергій Аксьонов називав безпілотники «основною загрозою» для Криму. У жовтні 2022 року на Кримському (Керченському) мості стався вибух. Ще один вибух пролунав на Керченському мості 17 липня 2023 року. На острові діє підвищений (жовтий) рівень терористичної небезпеки. Аеропорт Сімферополя закрито.

У квітні у ВМС України заявили, що від початку повномасштабної війни Чорноморський флот Росії втратив близько третини своїх кораблів через ураження російських суден під час українських ударів.

У червні представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов заявив, що Росія ховає великі кораблі і носіїв «Калібрів», але «полювання не має зупинятися».

Форум

XS
SM
MD
LG