Доступність посилання

ТОП новини

У Запоріжжі автопробігом і мітингом нагадали про долю українських військовополонених


Акція на підтримку українських військовополонених. Запоріжжя, 26 жовтня 2024 року
Акція на підтримку українських військовополонених. Запоріжжя, 26 жовтня 2024 року

26 жовтня у Запоріжжі пройшли акції на підтримку українських військових, що перебувають в полоні. У першій частині дня центральним проспектом міста відбувся відповідний автопробіг. Його учасники проїхалися Запоріжжям на авто з відповідними плакатами та прапорами підрозділів, до яких належать їхні близькі, що перебувають в полоні, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Чекаю сина ще з 22 року. остання звісточка була нещодавно – я знаю, де він знаходиться. Звільнені сказали. Не можемо розголошувати де він, але я знаю де він, знаю, що живий. Служив з 20 року. Боронили Маріуполь разом з іншими підрозділами. І як і всі, вони за наказом виходили в полон з «Азовсталі» під гарантії, які гарантували, що вони скоро вийдуть, 3-4 місяці, але, як бачите, 3 рік вже. Тому ми боремося, ми нагадуємо людям. Ми про своїх хлопців просто не даємо забувати. Ми акції робимо, щоб не дати забути», – розповіла учасниця автопробігу Наталя, яка чекає з полону сина, бійця 55 окремої артбригади.

У другій частині дня на одній з центральних площ міста відбувся мітинг на підтримку полонених. Його учасники прийшли скандували «Не мовчи – полон вбиває», «Наші серця в полоні», «Будь голосом полонених» тощо.

Окрім рідних та близьких полонених до акцій долучилися сім’ї вже звільнених з полону українських військових та небайдужі містяни.

«Слава Богу, і дякую всім, хто допоміг, але мій чоловік вже повернувся. Але ми виходимо тому, що ще багато хлопців з нашої частини 3029 теж знаходяться в полоні, і також дуже багато захисників Маріуполя, різні підрозділи, яких чекають вдома рідні. Ми їх всі дуже чекаємо, тому і виходимо за них, щоб вони якомога скоріше повернулися додому», – розповідала учасниця мітингу Наталя, яка прийшла на акцію, аби підтримати полонених побратимів свого чоловіка.

Акції на підтримку українських військовополонених щотижня відбуваються у різних українських містах. Цими вихідними такі заплановані у понад 20 містах, як-то Київ, Дніпро, Одеса тощо.

У рамках останнього обміну полоненими між Україною та РФ вдалося звільнити з російського полону 95 українців, серед них був правозахисник, журналіст та військовослужбовець Максим Буткевич.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Україні станом на липень вдалося повернути 3405 людей з російського полону.

Форум

XS
SM
MD
LG