Доступність посилання

ТОП новини

Замах на прем’єра Фіцо у Словаччині – нападника звинуватили в тероризмі


Поліцейські після замаху на словацького прем'єра Роберта Фіцо
Поліцейські після замаху на словацького прем'єра Роберта Фіцо

У Словаччині заарештованому в справі про замах на прем’єр-міністра країни Роберта Фіцо висунули додаткові звинувачення – за статтею про тероризм. Рішення ухвалене під час розслідування, повідомив 4 липня генеральний прокурор Марош Жилінка.

Прокурор зазначив, що нова стаття додана на підставі доказів, зібраних слідством. Подробиць Жилінка не навів. Спочатку заарештованого звинуватили в спробі вбивства.

Влада заявляла, що йдеться, швидше за все, про політично вмотивований напад, скоєний «самотнім вовком». Пізніше з’явилася оцінка, що до дій нападника на словацького прем’єра могла бути причетна третя сторона.

Замах на Робера Фіцо був скоєний 15 травня. У нього вистрілили кілька разів після того, як він вийшов привітати прихильників після закінчення робочого засідання в місті Гандлова. Стрільця одразу затримали. За повідомленнями, це 71-річний письменник та політичний активіст Юрай Цинтула. Він пояснив свої дії незгодою з політикою уряду та визнав провину.

Фіцо після замаху був госпіталізований у тяжкому стані. На початку червня голова словацького уряду заявив, що найближчими тижнями сподівається повернутися до своїх обов’язків.

Напад на Фіцо: що відомо (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:36 0:00

Роберт Фіцо вже довгий час вважається політиком, який викликає значні розбіжності як у самій Словаччині, так і за її межами, зазначає Associated Press. Торік він повернувся до влади вчетверте, коли його ліва партія «Курс – соціальна демократія» виграла парламентські вибори у вересні.

Критики Фіцо вказували, що Словаччина під його керівництвом може відмовитися від свого прозахідного курсу і наслідувати приклад Угорщини на чолі з Віктором Орбаном. Угорського прем’єра називають європейським керівником, який найбільш симпатизує Росії. Тисячі людей неодноразово проводили мітинги в столиці та по всій Словаччині проти політики Роберта Фіцо.

Форум

XS
SM
MD
LG