Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єра Словаччини виписали з лікарні, він продовжить лікування вдома у Братиславі – ЗМІ


Прем’єр Словаччини розмовляє з людьми перед стріляниною, Гандлова, 15 травня 2024 року
Прем’єр Словаччини розмовляє з людьми перед стріляниною, Гандлова, 15 травня 2024 року

Прем’єр-міністра Словаччини Роберта Фіца, який два тижні тому зазнав тяжких вогнепальних поранень внаслідок замаху, перевезли з лікарні в місті Банська-Бистриця, куди його госпіталізували відразу після замаху, до столиці країни Братислави. Про це пізно ввечері 30 травня повідомили словацькі ЗМІ, дані підтвердило керівництво лікарні.

Фіца, як повідомляють, перевезли до Братислави гелікоптером, проте його доправили не до лікарні, а до нього додому. Подальше лікування і реабілітацію, за повідомленнями, він проходитиме вдома.

Фіцо не з’являвся на публіці з моменту замаху і не робив жодних заяв. Останніми днями соратники прем’єра говорили, що його чекає ще тривала реабілітація, і поки що неясно, коли він повернеться до роботи.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо був поранений 15 травня після того, як у нього вистрілив озброєний чоловік після виїзного засідання уряду у місті Гандлова, приблизно за 200 кілометрів від столиці Братислави. За словами очевидців, Фіцо підійшов до місцевих жителів після засідання уряду, після чого пролунало кілька пострілів.

В уряді раніше заявили, що Фіцо перебуває в небезпечному для життя стані, але про характер поранень офіційно не повідомляли.

За даними ЗМІ, премʼєр-міністра поранено в груди і живіт. Поліція затримала підозрюваного одразу після нападу. Це 71-річний літератор і політичний активіст Юрай Цинтула, який у суді заявив, що стріляв у прем’єра через незгоду з політикою уряду. Нині він перебуває під вартою.

Роберт Фіцо обійняв посаду прем’єр-міністра Словаччини в жовтні 2023 року після того, як на парламентських виборах перемогла його партія «Курс – соціальна демократія». Після перемоги Фіцо виступив проти військової допомоги Україні.

Замах на Фіцо різко засудили політичні опоненти прем’єра. Депутати парламенту Словаччини 21 травня одноголосно підтримали декларацію, в якій йдеться про неприйняття насильства на політичному ґрунті.

Форум

XS
SM
MD
LG