Доступність посилання

ТОП новини

Україна – МАГАТЕ: Росія атакою 26 серпня мала на меті порушити роботу українських АЕС


«Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних об'єктів в Україні та безпеки мільйонів людей» – заявляє Україна
«Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних об'єктів в Україні та безпеки мільйонів людей» – заявляє Україна

Російська масована атака критично важливої інфраструктури української енергосистеми 26 серпня мала на меті порушити роботу атомних електростанцій (АЕС) України, йдеться в офіційній ноті постійного Представництва України при міжнародних організаціях у Відні на адресу МАГАТЕ.

У документі зазначається, що внаслідок російської атаки вранці 26 серпня було знеструмлено і відключено від мережі блоки №№1,3,4 Рівненської АЕС, також було знижено потужність Південноукраїнської АЕС, а блок №3 Південноукраїнської АЕС було відключено через коливання в енергосистемі.

«РФ продовжує цілеспрямовано атакувати енергетичну інфраструктуру України, маючи намір порушити роботу атомних електростанцій країни, які забезпечують більшу частину електроенергії України. Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних об'єктів в Україні та безпеки мільйонів людей», – зазначається в документі.

Україна також звернулася до МАГАТЕ з проханням негайно поширити цю ноту як інформаційний циркуляр для всіх членів організації.

Читайте також: 230 ударів по енергетиці показали її «слабкі місця» – експерти про наслідки масованого удару РФ

Російські війська 26 серпня завдали масованого удару по об’єктах критичної інфраструктури України, зокрема енергетичному сектору країни. У Повітряних силах зазначили, що війська РФ запустили по Україні 127 ракет та 109 ударних БПЛА. В результаті протиповітряного бою збито 201 повітряну ціль – 102 ракети та 99 ударних БПЛА.

В «Укренерго» атаку РФ на українську енергосистему назвали наймасштабнішою від лютого 2022 року.

За даними прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, внаслідок атаки постраждали загалом 15 областей України. «Укренерго» запровадило екстрені відключення електроенергії.

Форум

XS
SM
MD
LG