Доступність посилання

ТОП новини

У Євросоюзі стурбовані рішенням Угорщини помʼякшити правила вʼїзду для росіян – Йоганссон


Йоганссон закликала угорський уряд пояснити свою позицію до 19 серпня
Йоганссон закликала угорський уряд пояснити свою позицію до 19 серпня

Комісарка ЄС з питань внутрішніх справ Ілва Йоганссон висловила занепокоєння новими візовими правилами Угорщини для іноземних працівників з Росії та Білорусі.

Необхідно забезпечити, щоб «громадяни Росії, які можуть становити загрозу шпигунства або інші загрози безпеці, стикалися з найвищим рівнем перевірки», – написала вона у листі до міністра внутрішніх справ Угорщини Шандора Пінтера, який вона поширила у мережі X 2 серпня.

Йоганссон написала, що це рішення загрожує підірву безпеки безвізового Шенгенського простору і закликала угорський уряд пояснити свою позицію до 19 серпня. У разі ризиків для безпеки ЄС, вона обіцяє вжити необхідних заходів.

Раніше Манфред Вебер, голова Європейської народної партії (ЄНП), зазначив, що крок Угорщини викликає «серйозні занепокоєння щодо національної безпеки». Лідер найбільшого політичного блоку Євросоюзу попередив, що це може відкрити двері для шпигунів.

Раніше цього місяця Угорщина опублікувала подробиці нової системи швидкого оформлення віз для громадян восьми країн, включаючи Росію й Білорусь, для в’їзду країну без перевірок безпеки чи інших обмежень. У Будапешті заявили, що багато хто буде зайнятий на будівництві атомної електростанції, передбаченому контрактом з російським Росатомом.

Для громадян Росії немає заборони на в’їзд до ЄС і Шенгенської зони, куди також входять Норвегія і Швейцарія (які не є членами Євросоюзу), якщо вони мають дійсну візу і не мають зв’язків із президентом Росії Володимиром Путіним.

Але санкції Заходу у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну передбачають заборону на діяльність російських авіакомпаній у повітряному просторі ЄС, що ускладнює поїздки російських громадян до блоку. Водночас правила видачі дозволів на роботу є справою кожної країни-члена ЄС.

Угорщина послідовно критикує військову допомогу Україні під різними приводами. У жовтні 2023 року Орбан заявив, що його країна продовжує спілкування з Росією «заради миру».

Форум

XS
SM
MD
LG