Доступність посилання

ТОП новини

Україна має бути «важливим елементом» структури світової безпеки – Єрмак


Зусилля України спрямовані на справедливе завершення війни та формування надійної архітектури світової безпеки, каже Андрій Єрмак
Зусилля України спрямовані на справедливе завершення війни та формування надійної архітектури світової безпеки, каже Андрій Єрмак

Зусилля України спрямовані на справедливе завершення війни та формування «надійної архітектури світової безпеки, у якій вона відіграватиме одну з ключових ролей», зазначив керівник Офісу президента Андрій Єрмак заявив на XX щорічній зустрічі Ялтинської європейської стратегії.

«Формула миру – це шлях, щоб не лише закінчити цю війну справедливим миром, а й повернути справжній дух міжнародного права та силу Статуту ООН», – наголосив Єрмак.

Він зазначив, що «під час першого Саміту миру десятки країн за одним столом обговорювали перспективи відновлення справедливого миру. Усі вони заявили про повагу до суверенітету й територіальної цілісності України».

Керівник Офісу глави держави висловив переконання, що «Україна обов’язково буде в центрі майбутньої структури світової безпеки. Країна активно працює у напрямку формування її архітектури, результатом чого є вже 26 двосторонніх безпекових угод, а також Український договір (Ukraine Compact), ухвалений під час 75-го саміту НАТО у Вашингтоні».

За словами Єрмака, Україна підписує документи, «які не лише враховують поточну ситуацію, а й дають гарантії на майбутнє та фіксують відповідні зобов’язання партнерів».

Керівник Офісу президента зауважив, що «Україна врешті-решт має отримати запрошення до НАТО, і це буде найпростішим та найефективнішим кроком для гарантування її безпеки».

Загалом Україна уклала вже 26 двосторонніх угод на виконання Спільної декларації G7, ухваленої у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

12 вересня президент України Володимир Зеленський назвав очікуваним контрнаступ російських військових у Курській області РФ і зазначив, що «це йде за нашим українським планом».

За час наступу ЗСУ в Курській області Росії Київ заявив, що отримав контроль над понад тисячею квадратних кілометрів території, і про сотні взятих у полон солдатів російської армії.

Раніше повідомлялося, що операція мала на меті покращити позицію Києва у разі мирних переговорів. Аналітики також припускають, що операція спрямована на те, щоб донести до росіян серйозність неспровокованого вторгнення в Україну.

Це стало першим іноземним вторгненням на територію Росії з часів Другої світової війни.

Форум

XS
SM
MD
LG