Доступність посилання

ТОП новини

США переорієнтують підготовку українських пілотів до польотів на F-16 – WSJ


Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувачів F-16 у День Повітряних сил ЗСУ, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський на тлі винищувачів F-16 у День Повітряних сил ЗСУ, 4 серпня 2024 року

США переорієнтовують підготовку українських пілотів для польотів на F-16 із досвідчених льотчиків на молодих курсантів, пише The Wall Street Journal.

Як розповіли виданню американські офіційні особи, це пов’язано з нестачею досвідчених українських пілотів із необхідними знаннями англійської мови, яких можна було б звільнити від бойових дій. Крім того, на думку деяких співрозмовників видання, курсанти більш підготовлені до навчання за західними стандартами.

Однак це рішення може на багато місяців продовжити терміни, в які Україна отримає повноцінну ескадрилью винищувачів західного виробництва, готову до бойових дій, пише The Wall Street Journal.

Повна ескадрилья F-16 (20 літаків і 40 пілотів) навряд чи з’явиться в Україні раніше за весну чи літо наступного року, вважають два джерела видання, знайомі з програмою навчання. У той час, як досвідчені пілоти можуть пропустити базову льотну підготовку, новачки мають провести рік, навчаючись польотам на базах у Великій Британії і Франції, перш ніж перейти на курс F-16 в Аризоні (США) й Румунії, пише газета.

Високопоставлений представник Пентагону сказав журналістам на умовах анонімності, що США все ще приймають досвідчених пілотів, але є й ті, «у кого немає такої підготовки і досвіду пілотування».

Повітряні сили ЗСУ не відповіли на запит видання про коментар.

На початку серпня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що перші літаки F-16 вже в Україні. Незадовго до цього західні ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що шість винищувачів надійшли в Україну з Нідерландів, ще кілька літаків, як передбачалося, прибудуть із Данії.

Група українських льотчиків розпочала навчання в США минулої осені. Навчання пілотуванню зазвичай займає рік. Українські військові навчалися шість місяців через бойові дії.

Наприкінці серпня ЗСУ повідомили про втрату одного F-16.

За даними видання Times, упродовж наступного року Україна має отримати близько 20 винищувачів F-16, у тому числі від Бельгії і Норвегії.

Форум

XS
SM
MD
LG