Доступність посилання

ТОП новини

WP: у Бєлгородській області за рік упали не менш як 38 російських авіабомб


Наслідки вибуху в Бєлгороді, 4 травня 2024 року
Наслідки вибуху в Бєлгороді, 4 травня 2024 року

Щонайменше 38 керованих авіабомб, запущених російською авіацією, впали у Бєлгородській області з квітня 2023 року до квітня 2024 року. Більшість із них не вибухнула, пише американська газета The Washington Post із посиланням на документ, перехоплений українською розвідкою та переданий журналістам.

Документ імовірно підготувало міське управління з надзвичайних ситуацій Бєлгорода. У ньому є таблиця подій зі звітами про ліквідацію наслідків вибухів та евакуацію людей.

Щонайменше чотири авіабомби впали на Бєлгород, ще сім виявили у передмісті. Інші снаряди впали в інших районах області. Найбільше позаштатних падінь бомб було зафіксовано у Грайворонському районі на кордоні з Україною – тут виявили 11 таких боєприпасів.

Більшість цих бомб були виявлені місцевими жителями – лісниками, фермерами або жителями сіл. У більшості випадків міністерство оборони РФ не знало, коли саме відбулося позаштатне сходження боєприпасу. Місцева влада зазвичай зберігає мовчання з приводу цих інцидентів.

The Washington Post посилається на російське видання Astra, яке з’ясувало, що багато інцидентів у документі збігаються з даними, отриманими від місцевих органів влади, а також із повідомленнями місцевих засобів інформації. Люди, згадані як свідки, підтверджені як жителі Бєлгорода, зазначає WP.

Уперше російське військове відомство визнало «нештатне сходження авіаційного боєприпасу» з літака Су-34, який пролітав над Бєлгородом, у квітні 2023 року. Тоді внаслідок вибуху автомобіль закинуло на дах магазина, утворилася вирва діаметром 20 метрів.

У травні видання The Insider підрахувало, що з початку 2024 року на території Бєлгородської області нештатні падіння російських авіабомб відбувалися щонайменше 39 разів. Загалом, за підрахунками видання Astra, російська авіація таким чином випустила 110 бомб на російські регіони та окуповані українські території.

Форум

XS
SM
MD
LG