Доступність посилання

ТОП новини

У дев’яти регіонах РФ пропонують винагороду тим, хто приведе охочих піти на війну


Реклама мобілізації в РФ, фото ілюстративне
Реклама мобілізації в РФ, фото ілюстративне

Влада Якутії, Мордовії, Ямало-Ненецького автономного округу (ЯНАО), Архангельської, Калузької та Івановської областей Росії запустила реферальну програму вербування на фронт і пропонує грошову винагороду тим, хто приведе охочих у вербувальні пункти, з’ясували журналісти видання «Верстка». Раніше було відомо про аналогічні програми у Воронезькій та Ярославській областях і Татарстані.

За даними журналістів, найменшу винагороду, п’ять тисяч рублів, обіцяють у Мордовії та Калузькій області, і в останній ця можливість доступна лише для військових.

В Івановській області жителям обіцяють виплату 10 тисяч рублів, у Якутії – 15 тисяч, в ЯНАО – 25 тисяч. В Удмуртії журналістам розповіли, що поки що реферальної програми у них немає, але вона «обговорюється», а в Брянській області цю систему пообіцяли запровадити «найближчим часом». Найвищі виплати – по 100 тисяч рублів – обіцяє влада Татарстану та Ярославської області.

Російський лідер Володимир Путін у грудні 2023 року обіцяв, що нової мобілізації в Росії не буде. «Вже набрали 486 тисяч контрактників. І потік чоловіків, які готові захищати батьківщину зі зброєю в руках, не припиняється», – говорив він тоді.

Експерти висловлювали думку, що це переважно «перепідписані» контракти, які були укладені ще до війни і стали безстроковими. Також незалежні ЗМІ неодноразово повідомляли, що мобілізованих змушують підписувати контракти за допомогою погроз або й побиття. Деякі регіони, щоб спонукати до укладення контракту, обіцяють одноразові виплати, які перевищують мільйон рублів. У Москві, наприклад, розмір одноразової виплати під час укладення контракту становить 1,9 мільйона рублів.

Видання «Верстка» публікувало лист із дорученням та спеціальну форму: у ній описані 22 категорії населення, які російська влада хоче відправляти на війну з Україною насамперед. Це мігранти (зокрема ті, хто нещодавно отримав паспорт РФ), боржники та безробітні: їм пропонують контракти, щоб позбутися кредитів. Звітувати про кількість завербованих на війну органи влади, згідно з цим листом, мають щотижня.

Форум

XS
SM
MD
LG