Доступність посилання

ТОП новини

NYT: у травні Росія щодня втрачала в середньому понад 1000 солдатів убитими та пораненими в Україні


За даними видання, щомісяця Росія набирає 25-30 тисяч солдатів – приблизно стільки ж, скільки залишають поле бою.
За даними видання, щомісяця Росія набирає 25-30 тисяч солдатів – приблизно стільки ж, скільки залишають поле бою.

У травні російська армія втрачала в Україні в середньому понад 1000 убитими й пораненими щодня. Про це пише видання The New York Times із посиланням на дані американських, британських та інших західних розвідувальних служб.

Ці дані про втрати РФ фактично підтверджують дані Генштабу ЗСУ.

Однак, як зазначає видання, щомісяця Росія набирає 25-30 тисяч солдатів – приблизно стільки ж, скільки залишають поле бою.

«Це дозволило її армії продовжувати посилати хвилю за хвилею війська на українську оборону, сподіваючись розгромити її і прорватися через лінію окопів. Це стиль ведення війни, який російські солдати порівнюють з тим, що їх кидають у м’ясорубку. Іноді такий підхід виявлявся ефективним, приносячи російській армії перемоги в Авдіївці та Бахмуті на сході України», – пише NYT.

Але українські та західні офіційні особи кажуть, що цієї весни ця тактика була менш успішною, коли Росія намагалася захопити територію поблизу Харкова.

Американські офіційні особи заявили, що Росія досягла критично важливої мети президента Володимира Путіна, створивши буферну зону вздовж кордону, щоб ускладнити українцям завдання ударів вглиб країни. Але, за словами західних посадовців, ця операція не загрожувала Харкову і зрештою була зупинена українською обороною.

Як зауважують журналісти NYT, використання Росією піхоти у хвильових атаках відображає одну з її переваг у війні: її населення набагато більше, ніж населення України, що дає їй більший резерв. Але втрати змушують Росію відносно швидко відправляти новобранців в Україну, а це означає, що солдати, яких відправляють на фронт, погано підготовлені.

Відсутність структурованої підготовки і необхідність залучати новобранців до бойових дій обмежує здатність Росії формувати більш боєздатні підрозділи. Це також збільшує втрати.

NYT також звертає увагу на те, що зміна характеру сучасної війни також призвела до збільшення кількості жертв в останні місяці. Всюдисущі безпілотники полегшили обом сторонам виявлення ворожих сил і завдання по них ударів. А міни і касетні боєприпаси роблять пересування відкритою місцевістю майже самогубством.

За даними Генштабу ЗСУ, Росія за час повномасштабного вторгнення в Україну втратила близько 539 320 своїх військових.

31 травня розвідка Великої Британії заявила, що, за її підрахунками, загальна кількість російських втрат (убитими і пораненими) з початку повномасштабної війни проти України в лютому 2022 року, ймовірно, досягла 500 тисяч. У 2024 році російські втрати продовжували залишатися на високому рівні, і в травні середні втрати російського особового складу становили понад 1200 осіб на день – це найвищий показник з початку війни, наголосили у розвідці.

Росія і Україна майже не дають інформації про свої втрати у війні. Москва офіційно востаннє називала кількість убитих у вересні 2022 року ‒ тоді заявляли про 5937 загиблих. Київ тривалий час цього не робив, заявляючи, що дані будуть розкриті після війни.

25 лютого 2024 року президент України Володимир Зеленський вперше від початку повномасштабного вторгнення озвучив число загиблих українських військових: 31 тисяча.

Форум

XS
SM
MD
LG