Доступність посилання

ТОП новини

WSJ: Північна Корея відправила до Росії не елітні війська із застарілою технікою


Північнокорейські солдати під час параду в Пхеньяні, Північна Корея, 10 жовтня 2015 року. Архівне фото
Північнокорейські солдати під час параду в Пхеньяні, Північна Корея, 10 жовтня 2015 року. Архівне фото

Війська Північної Кореї, які прибули до Росії, не є елітними підрозділами в армії Кім Чен Ина. Вони також експлуатують застарілу військову техніку, пише американське видання The Wall Street Journal.

«На вигляд вони молоді – підлітки або їм близько 20 років – і, ймовірно, вони на ранніх стадіях призову в армію, згідно з відеоматеріалами та представниками розвідки. Військові аналітики кажуть, що солдати виглядають відносно низького зросту та слабкої статури, що свідчить про поширене недоїдання в бідній Північній Кореї», – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що солдати пройшли підготовку в умовах гір, орієнтуючись на завдання спецназу, що не зовсім підходить для військових дій на рівнинних територіях України.

Журналісти зазначають, що Північна Корея є однією з найбільш мілітаризованих країн у світі, де приблизно третина з 26 мільйонів жителів є або військовослужбовцями, або в резерві. Чоловікам загрожує обовʼязкова військова повинність від восьми до десяти років; жінки повинні служити пʼять років.

Кім Чен Ин, можливо, хоче перевірити реакцію Росії на участь північнокорейських військ, відправляючи спочатку менш досвідчених солдатів, вважає колишній південнокорейський чиновник Джеймс Джей Бі Пак. Він вважає, що це «прокладе шлях більш досвідченим», якщо Москва вимагатиме нових підкріплень.

Читайте також: «Повільно задушити Україну – така стратегія Росії». А яка стратегія США і Заходу загалом?

Раніше у Головному управлінні розвідки повідомили, що перші підрозділи військових з КНДР прибули в зону бойових дій російсько-української війни – 23 жовтня «їхня поява зафіксована у Курській області РФ». За оцінками ГУР, чисельність перекинутих на Росію північнокорейських військових зараз становить близько 12 тисяч осіб, серед них – 500 офіцерів, зокрема три пхеньянські генерали.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заперечував, що у війні проти України беруть участь військові з КНДР. Також посол КНДР в ООН Кім Сон заперечив повідомлення про надсилання північнокорейських військових для допомоги Росії у повномасштабній війні проти України.

Проте 24 жовтня Путін на пресконференції за підсумками саміту БРІКС у Казані, коментуючи супутникові знімки, які свідчать про присутність на російській території солдатів із Північної Кореї, заявив: «Знімки – річ серйозна. Якщо є знімки, значить вони щось відображають».

Південна Корея 22 жовтня заявила про можливий перегляд підтримки Києва, зокрема щодо надання летальної зброї і направлення персоналу, залежно від ситуації в Україні.

Форум

XS
SM
MD
LG