Доступність посилання

ТОП новини

У Вірменії десятки потерпілих і затриманих – поліція закидала протестувальників світлошумовими гранатами


Дії поліції під час спроби демонстрантів прорвати кордон, Єреван, 12 червня 2024 року
Дії поліції під час спроби демонстрантів прорвати кордон, Єреван, 12 червня 2024 року

У столиці Вірменії Єревані 12 червня на мітингу перед будівлею парламенту силовики закидали прихильників опозиційного руху «Тавуш заради Батьківщини» світлошумовими гранатами, передає вірменська служба Радіо Свобода.

Міністерство охорони здоровʼя Вірменії повідомляє про щонайменше 55 постраждалих, поліцейські затримали щонайменше 98 учасників мітингу.

Увечері під час проведення у Національних зборах Вірменії «години уряду» мітингувальники стали розбирати частину загороджень перед будівлею парламенту. У відповідь на це силовики застосували до протестувальників світлошумові гранати, пише агентство «Новини Вірменії».

Спікер парламенту Ален Симонян заявив, що поліція «справедливо» застосувала світлошумові гранати проти мітингувальників.

У поліції Вірменії застосування спецзасобів пояснили тим, що учасники акції протесту «кидали в поліцейських пляшки, відібрали у поліцейських каски і кийки».

У Слідчому комітеті Вірменії заявили про порушення кримінальної справи проти затриманих силовиками протестувальників за частиною 1 статті 327 Кримінального кодексу Вірменії («Участь у масових заворушеннях»).

У столиці Вірменії вже кілька днів триває акція непокори владі, організатором якої виступив голова Тавуської єпархії Вірменської апостольської церкви архієпископ Баграт Галстанян. Учасники мітингів вимагають відставки уряду на чолі з Ніколом Пашиняном та формування нового кабінету міністрів.

Приводом для акцій протесту стало рішення влади повернути Азербайджану чотири села в Тавуському районі, які за часів СРСР були частиною Азербайджанської РСР.

Після вечірніх подій Галстанян заявив, що Пашинян може перебувати в будівлі уряду, тому протестувальники попрямують туди, щоб вимагати «відповіді за це беззаконня». Лідер протесту заявив, що вранці 13 червня відбудеться засідання уряду, тому о 09:00 треба зібратися біля урядової будівлі.

Форум

XS
SM
MD
LG