Доступність посилання

ТОП новини

Пашинян натякнув на вихід Вірменії з ОДКБ, назвавши організацію «бульбашкою»


У відповідь на репліку опозиціонерів, чому б не вийти з ОДКБ, Нікол Пашинян сказав: «ми вийдемо. Ви мене цим лякаєте?»
У відповідь на репліку опозиціонерів, чому б не вийти з ОДКБ, Нікол Пашинян сказав: «ми вийдемо. Ви мене цим лякаєте?»

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян 12 червня заявив, що влада країни у відповідний час ухвалить рішення про вихід з Організації договору про колективну безпеку – військово-політичного блоку на чолі з Росією.

Відповідаючи на запитання опозиційного депутата Тадевоса Аветисяна, Пашинян назвав ОДКБ «союзом-бульбашкою», члени якого нічого не зробили, щоб допомогти Вірменії у війні з Азербайджаном, і навіть, як заявив прем’єр, навпаки, допомагали Баку її планувати.

У відповідь на репліку опозиціонерів, чому б у такому разі не вийти з ОДКБ, Пашинян сказав: «ми вийдемо. Ви мене цим лякаєте?».

«Ми самі вирішимо, коли вийдемо. Як ви вважаєте, який наступний крок, чи зможемо ми повернутися?» – цитує прем’єра місцева служба Радіо Свобода.

Раніше прем’єр Вірменії заявив, що щонайменше дві країни ОДКБ «брали участь у підготовці війни», за результатами якої Азербайджан повернув під свій контроль спочатку частину території Нагірного Карабаху, а потім весь регіон. Він не назвав ці країни, проте його репліка була відповіддю на заяви Олександра Лукашенка під час його візиту до Баку.

Пашинян також заявляв, що Вірменія фактично заморозила своє членство в ОДКБ, а на початку травня Єреван заявив, що припиняє фінансування діяльності ОДКБ.

Російська влада неодноразово критикувала Єреван, стверджуючи, що Москва виконала всі зобов’язання перед Вірменією. Багато російських коментаторів відкрито звинувачують Пашиняна у прозахідній орієнтації. При цьому глава Кремля Володимир Путін стверджував, що особливих проблем у двосторонніх відносинах немає.

Пашинян у середу також заявив, що Баку та Єреван близькі до укладання мирної угоди. В Азербайджані його слова поки що не підтверджували.

Заяви прем’єра пролунали на тлі масових протестів опозиції у Єревані. Біля будівлі парламенту Вірменії розбито наметовий табір. Учасники протестів звинувачують Пашиняна у здачі національних інтересів у зв’язку, зокрема, з домовленостями щодо делімітації кордонів із Азербайджаном.

Раніше в середу влада Азербайджану заявила про завершення виведення з території країни – з Нагірного Карабаху – російських військових.

Форум

XS
SM
MD
LG