Доступність посилання

ТОП новини

Жителя Вінничини засудили до 15 років за ґратами за державну зраду – ОГП та СБУ


Житель Вінничини засуджений до 15 років за ґратами з конфіскацією майна за частиною 2 статті 111 Кримінального кодексу України («державна зрада»), повідомив 2 липня Офіс генерального прокурора.

«Прокурори в суді довели, що під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну засуджений встановив контакт з представником «Придністровського правозахисного центру Союзу російських громад Придністров’я». Він функціонує при створеному президентом РФ «Фонді підтримки і захисту прав співвітчизників, які проживають за кордоном». У 2023 році чоловік добровільно зобов’язався збирати відомості про українські Сили оборони й об’єкти критичної інфраструктури на території Вінницької області та передавати їх іноземній організації. У відповідь його запевнили про надання щомісячної грошової допомоги в розмірі 2285 російських рублів. Упродовж кількох місяців засуджений надав «замовнику» інформацію про розташування об’єктів залізниці, енергетики, поліції та охорони здоров’я в регіоні», – йдеться в повідомленні.

Прокурори стверджують, що засуджений отримав на банківську картку близько 3300 гривень.

В ОГП додають, що «злочин проти основ нацбезпеки чоловік вчинив, коли вже був засуджений за виправдовування збройної агресії РФ проти України (ст. 436-2 КК України)».

За даними СБУ, засуджений за вказівкою ФСБ він мав встановити локації вузлових станцій, якими рухалися військові ешелони ЗСУ, а також зібрати інформацію про технічний стан підстанцій, що забезпечують електрикою об’єкти залізничної інфраструктури.

Досудове розслідування в цій справі здійснювало управління СБУ у Вінницькій області.

Правоохоронці регулярно повідомляють про затримання у різних регіонах України підозрюваних у колабораціонізмі, підривній діяльності на шкоду Україні, державній зраді.

Форум

XS
SM
MD
LG