Доступність посилання

ТОП новини

СБУ заявляє про затримання у Києві соратників Медведчука – працювали в проєкті «Другая Украина»


За даними СБУ, учасники агентурної групи поширювали відеоконтент, в якому дискредитували Сили оборони, закликали українців скласти зброю і здатися.
За даними СБУ, учасники агентурної групи поширювали відеоконтент, в якому дискредитували Сили оборони, закликали українців скласти зброю і здатися.

Служба безпеки України заявляє про затримання у Києві соратників обвинуваченого у держзраді Віктора Медведчука, які працювали у проєкті «Другая Украина».

Як пише у телеграмі пресслужба відомства, у Києві над «проєктом» працювала агентурна група, яка займалася інформаційними диверсіями проти України – зокрема, її учасники поширювали відеоконтент, в якому дискредитували Сили оборони, закликали українців скласти зброю і здатися.

За даними спецслужби, у складі групи працювали спеціалісти із відеоконтенту, які облаштували підпільну студію у власному помешканні на Київщині і виготовляли замовні анімаційні ролики, голову медіапродукцію вони пересилали на погодження своєму куратору з РФ – ним виявився колишній ведучий на каналах Медведчука, а наразі директор його організації «Другая Украина» у Москві Денис Жарких.


У СБУ зазначають, що для поширення антиукраїнського контенту фігуранти масово використовували підконтрольні Медведчуку інформресурси, серед яких – сайт «Другая Украина», сторінки в соцмережах і на відеохостингу YouTube.

Під час обшуків за місцями проживання фігурантів виявлено комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами підривної діяльності на користь РФ, зазначають українські правоохоронці.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили двом учасникам агентурної групи про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Також за цією ж статтею КК підозру отримав куратор групи – директор організації «Другая Украина» Денис Жарких.

Як повідомляли журналісти проєкту «Схеми», до «політичного руху» «Другая Украина», створеного в Росії обвинуваченим у держзраді Віктором Медведчуком після обміну, долучаються втікачі з України: політичні коментатори з уже закритих проросійських телеканалів, депутати місцевих рад від ОПЗЖ і обвинувачені у державній зраді і сепаратизмі політтехнологи. Їм вдалося уникнути покарання і виїхати з України, дехто з них втік після 24 лютого 2022 року.

Форум

XS
SM
MD
LG