Доступність посилання

ТОП новини

Умєров розповів, які ще винищувачі може отримати Україна від партнерів


«Скоро в нас уже будуть результати, які ми будемо анонсувати»
«Скоро в нас уже будуть результати, які ми будемо анонсувати»

Тривають консультації України з країнами-партнерами щодо поставок французьких винищувачів Mirage-2000, шведських Saab JAS-39 Gripen і німецько-британських Eurofighter Typhoon, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров в ефірі телемарафону.

«Це дуже гарний список платформ... Скоро в нас уже будуть результати, які ми будемо анонсувати», – сказав міністр.

Умєров зазначив, що російська армія у війні проти України використовує 300 літаків і до 300 вертольотів.

«Тому ми пояснюємо своїм партнерам, скільки бригад або крил нам потрібно. Ми їм також пояснюємо обґрунтовано, які платформи нам потрібні, яке озброєння вони повинні мати. І в цьому плані ми працювали торік над тим, щоб сфокусуватися на тренуванні пілотів, над тим, щоб отримати платформи (винищувачі F-16 – ред.), розбудувати всю потрібну інфраструктуру, а цього року ми сфокусуємося, як це збільшити настільки, щоб мати перевагу над ворогом у повітрі», – сказав міністр.

У червні президент Франції Емманюель Макрон оголосив про початок підготовки пілотів і механіків для використання літаків Mirage 2000, які Париж обіцяє надати Києву. Тоді Макрон відмовився називати точну кількість літаків.

Також в Офісі президента повідомляли що, унікальною частиною безпекової угоди зі Швецією є надання спеціалізованих літаків ASC 890, а також перспектива передачі Україні літаків JAS 39 Gripen, включно з відповідним навчанням.

У серпні президент України Володимир Зеленський заявив, що українські пілоти розпочали випробування шведських винищувачів Gripen.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня цього року.

Форум

XS
SM
MD
LG