Доступність посилання

ТОП новини

Україна та Індія підписали чотири документи під час візиту прем’єра Моді до Києва


Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Маріїнському палаці у Києві 23 серпня 2024 року
Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді та президент України Володимир Зеленський під час зустрічі у Маріїнському палаці у Києві 23 серпня 2024 року

Чотири документи про співпрацю в гуманітарній, аграрній, культурній та медичній галузях підписали Україна та Індія під час візиту прем’єр-міністра Нарендра Моді до Києва.

Нині, напередодні Дня Незалежності, він перебуває із першим в історії двосторонніх відносин візитом до України.

Серед підписаних документів, зокрема, меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Індія щодо індійської грантової гуманітарної допомоги для реалізації високоефективних проєктів розвитку громад.

Також українська та індійська сторони підписали програму культурного співробітництва на 2024-2028 рр. та угоду про співпрацю у галузях сільського господарства та харчової промисловості.

Щодо медичної сфери – уклали меморандум про взаєморозуміння між Державною службою України з лікарських засобів та контролю за наркотиками та Центральною організацією з контролю за стандартами лікарських засобів міністерства здоров’я та сімейного добробуту уряду Індії.

Нарендра Моді під час зустрічі з українським президентом Володимиром Зеленським сказав, що сьогодні «історичний день» в індійсько-українських відносинах.

«Попри складні обставини, наші двосторонні відносини демонструють хороший прогрес, і я можу сказати, що в такому напруженому середовищі прогрес у двосторонніх відносинах між Індією та Україною відображає зрілість наших двосторонніх відносин», – додав він.

Також «історичним» цей візит назвав Зеленський.

Читайте також: Перший візит прем’єра Індії до Києва: Зеленський і Моді вшанували пам’ять дітей, які загинули через агресію РФ

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді перебуває зі своїм першим візитом в Україні. Як повідомило напередодні візиту видання Bloomberg, Моді планує відвідати Київ, щоб спробувати збалансувати зв’язки з Вашингтоном і Москвою, але виключив роль посередника в припиненні російської війни в Україні.

Однак, за даними журналістів, Індія погодилася передати повідомлення між Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним.

8 і 9 липня премʼєр Індії Моді був із візитом у Росії. За інформацією індійських ЗМІ, він домовився з російським лідером Володимиром Путіним щодо звільнення з російської армії громадян Індії, яких обманом відправили на війну проти України.

Візит Моді до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Зранку 9 липня український лідер заявив, що «це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі в Москві у такий день» (маючи на увазі комбіновану ракетну атаку 8 липня, ціллю якої, зокрема, стала дитяча лікарня «Охматдит»).

Індія не підписала декларацію за підсумками саміту миру у Швейцарії, організованому Україною.

Форум

XS
SM
MD
LG