Доступність посилання

ТОП новини

Київ видав США ексвійськового Крейґа Ленґа, якого у Флориді звинувачують у вбивстві


Американець Крейґ Ленґ під час одного з судових засідань, Київ, 18 березня 2021 року
Американець Крейґ Ленґ під час одного з судових засідань, Київ, 18 березня 2021 року

Колишнього військовослужбовця армії США Крейґа Ленґа, який воював на Донбасі в лавах праворадикальної організації «Правий сектор», екстрадували з України до Сполучених Штатів.

Як повідомило Міністерство юстиції США, він має постати перед судом у Флориді, де йому висунуть «численні звинувачення», зокрема пов’язані з подвійним вбивством, збройним пограбуванням, неправдивими даними в заявці на отримання паспорта, крадіжкою особистих даних при обтяжувальних обставинах і зловживанням паспортом.

Минулого місяця Офіс генпрокурора повідомив про затримання Ленґа в Києві. За повідомленням, Шевченківський суд Києва обрав йому запобіжний захід у вигляді екстрадиційного арешту до 14 липня.

Прокуратура посилалася на те, що в квітні 2021 року Європейський суд з прав людини повідомив Кабінету міністрів, що заявника не можна екстрадувати під час розгляду справи в ЄСПЛ. «9 листопада 2023 року Європейський суд з прав людини постановив, що не знайшов порушень норм Європейської конвенції з прав людини у рішенні екстрадувати підозрюваного з України до США. 8 квітня 2024 року рішення ЄСПЛ набуло статусу остаточного», – заявили в ОГП.

За твердженням відомства, після оприлюднення рішення підозрюваний переховувався від правоохоронців, але 16 травня співробітники Департаменту карного розшуку Національної поліції затримали його в Шевченківському районі столиці України.

Офіс генпрокурора не називав імені підозрюваного, але обставини справи вказують на громадянина США Крейґа Ленґа, якого раніше затримували в Україні на запит Сполучених Штатів.

У квітні ЄСПЛ оприлюднив остаточне рішення, в якому встановив, що екстрадиція до США не порушить статтю 3 Конвенції про права людини.

Захист Ленґа апелював до цієї статті, яка забороняє тортури, нелюдське або принизливе покарання, стверджуючи, що екстрадиція порушить його право не зазнавати такого ставлення.

Правоохоронні органи Сполучених Штатів Америки вимагають екстрадиції Крейґа Ленґа. У Штатах його підозрюють у подвійному вбивстві літньої пари з метою пограбування у Флориді. За словами адвоката, американець відкидає обвинувачення.

Ленґ – колишній американський військовий. Брав участь у бойових діях в Іраку й Афганістані. В Україну вперше потрапив у 2015-му, понад рік воював на Донбасі разом із добровольцями «Правого сектора».

У 2016 році, коли з’явилася легальна можливість, Ленґ разом з бійцями «Грузинського легіону» підписав контракт із Збройними силами України й отримав український військовий квиток. Служив на передовій в районі Світлодарської дуги. Через кілька місяців військовий припинив службу в ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG