Доступність посилання

ТОП новини

Немає загрози безпеці постачання нафти до ЄС – Єврокомісія відповіла Угорщині і Словаччині


Угорщина і Словаччина звернулися до ЄС з проханням допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи
Угорщина і Словаччина звернулися до ЄС з проханням допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи

У Єврокомісії підтвердили отримання звернення від міністрів закордонних справ Угорщини і Словаччини щодо припинення транзиту нафти компанії «Лукойл» територією України. Наразі ситуацію вивчають – заявив 23 липня на брифінгу в Брюсселі речник Єврокомісії Олоф Гілл, передає кореспондентка Радіо Свобода.

«Наразі ми вивчаємо зміст цього листа і збираємо більше інформації, перш ніж ухвалювати будь-яке рішення. Станом на зараз немає безпосереднього впливу на безпеку постачання нафти до ЄС. Як завжди, ми постійно стежимо за ситуацією в контексті нафтової координаційної групи і перебуваємо в тісному контакті з владою Угорщини і Словаччини», – зазначив Гілл.

На уточнювальне запитання Радіо Свобода, чи Єврокомісія також на зв’язку з українською стороною з цього питання, її речник відповів ствердно.

«Лише ЄС в особі Єврокомісії, а не окремі держави-члени, може ініціювати будь-які подальші процедури. Тому зараз розглядаємо зміст листа й деталі цього кроку України. Потім будемо вирішувати, яких заходів вживати», – зазначив представник Єврокомісії.

Гілл також повідомив, що Угорщина й Словаччина ініціюють засідання Комітету з торговельної політики в середу, 24 липня.

«Це дасть трохи більше можливостей для подальшого обговорення питання і більше інформації, щоб краще оцінити факти, перш ніж ухвалювати будь-яке рішення», – резюмував Гілл.

Україна запровадила санкції проти російської компанії «Лукойл» ще 2018 року, а цього року посилила їх, припинивши транзит її нафти до Угорщини і Словаччини, зокрема.

Голова МЗС Угорщини Петер Сійярто назвав рішення «неприйнятним і незрозумілим, особливо з боку країни, яка прагне приєднатися до ЄС, особливо з урахуванням імпорту Україною електрики з Угорщини». Будапешт хоче якнайскорішого відновлення постачання «Лукойлу», від якого отримує близько 2-х мільйонів тонн нафти на рік. Це третина загального імпорту Угорщини, й альтернативних маршрутів, окрім як через Україну, немає.

Близько 2,5 мільйонів тонн на рік від «Лукойлу» також отримує Словаччина, що дорівнює 45 відсоткам її імпорту. Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо попередив, що українські санкції проти «Лукойлу» можуть поставити під загрозу постачання словацького дизельного палива в Україну.

Угорщина і Словаччина звернулися до ЄС з проханням допомогти переконати Україну відновити транзит великого російського постачальника нафти «Лукойл» до Східної Європи. 22 липня Єврокомісія отримала відповідний запит, на його розгляд є три дні.

Форум

XS
SM
MD
LG