Доступність посилання

ТОП новини

Удар по цивільних у Рафаху був «трагічною випадковістю» – Нетаньягу


Наслідки удару по цивільних у Рафаху, 27 травня 2024 року
Наслідки удару по цивільних у Рафаху, 27 травня 2024 року

Премʼєр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу, виступаючи в парламенті, визнав, що удар по табору біженців у місті Рафах на півдні Сектора Гази, в результаті якого загинули десятки палестинців, був «трагічною випадковістю», але пообіцяв продовжити війну, «доки не буде досягнуто всіх цілей».

Під час удару ізраїльської армії по Рафаху в ніч на 27 травня, за даними МОЗ сектору Газа, підконтрольного угрупованню «Хамас» (визнане терористичним у ЄС та США), загинули щонайменше 45 людей, сотні людей постраждали.

Нетаньягу не уточнив причини помилки. Спочатку ізраїльські військові заявили, що завдали точного авіаудару по комплексу «Хамас», убивши двох високопоставлених членів угруповання. Коли стали відомі подробиці удару і пожежі, що сталася після нього, військові заявили, що розпочали розслідування загибелі цивільних.

Ізраїльський удар по Рафаху викликав засудження міжнародної спільноти, зокрема з боку гуманітарних організацій, ООН та ЄС. Очільник дипломатії Євросоюзу Жозеп Боррель заявив, що Ізраїль має поважати рішення суду ООН, який зобовʼязав припинити наступ на Рафах.

Рада безпеки ООН скликала 28 травня екстрене засідання, повідомляє AFP. Це зроблено на вимогу Алжиру, який нині є непостійним членом Ради безпеки.

Рада національної безпеки США охарактеризувала «руйнівні кадри» удару по Рафаху як «несамовиті». У заяві Ради йдеться, що США працюють із ізраїльськими військовими та іншими організаціями над оцінкою того, що сталося.

Президент Франції Емманюель Макрон був різкішим, зажадавши від Ізраїлю припинити ці операції. «У Рафаху немає безпечних районів для мирних жителів. Я закликаю до повного дотримання міжнародного права та негайного припинення вогню», – написав Макрон у соціальній мережі Х.

Катар, ключовий посередник у спробах домогтися припинення вогню та звільнення заручників, утримуваних «Хамасом», заявив, що удар по Рафаху може «ускладнити» переговори, які і так зайшли в глухий кут через вимоги «Хамасу» щодо виведення ізраїльських військ. Ці умови ізраїльські лідери привселюдно відкинули.

Ізраїль заявляє, що робить усе можливе, щоб дотримуватись законів війни, але стикається з ворогом, який не бере на себе жодних зобовʼязань, діє в цивільних районах Смуги Гази та відмовляється беззастережно звільнити ізраїльських заручників.

Ізраїль проводить у Секторі Гази військову операцію у відповідь на напад «Хамасу» на південь країни 7 жовтня 2023 року. Тоді було вбито понад 1200 мирних жителів, понад 250 людей були вивезені до Гази як заручники. Метою кампанії Ізраїль називає «повне знищення «Хамасу». Рафах на півдні Сектора Гази Ізраїль називає «останнім оплотом угруповання».

Форум

XS
SM
MD
LG