Доступність посилання

ТОП новини

Боррель «нажаханий» ізраїльськими ударами в Рафаху, через які загинули 45 людей


Палестинці збираються на місці ізраїльського удару по табору для внутрішньо переміщених осіб у Рафаху 27 травня
Палестинці збираються на місці ізраїльського удару по табору для внутрішньо переміщених осіб у Рафаху 27 травня

Голова зовнішньополітичного відомства Європейського союзу Жозеп Боррель засудив удари ізраїльської авіації по місту Рафах на півдні Сектору Гази, в результаті яких загинули щонайменше 45 палестинців, зокрема діти і люди, які жили в наметах після того, як були змушені залишити свої домівки.

Виступаючи після зустрічі міністрів закордонних справ ЄС 27 травня, Боррель сказав, що засуджує напад «найрішучішим чином».

«Це доводить, що в Газі немає безпечного місця. Ви можете собі уявити, як ми всі нажахані цими атаками», – сказав він.

Удари були завдані пізно ввечері 26 травня, коли ізраїльські війська, за їхніми словами, вдарили по об’єкту угруповання «Хамас» (яке США і Євросоюз визнали терористичною організацією), убивши двох високопоставлених членів групи.

Міністерство охорони здоров’я Гази, кероване «Хамасом», повідомило, що близько половини загиблих були жінками, дітьми і літніми людьми.

Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що ці удари були «трагічною помилкою», яка сталася на тлі зростаючої критики Ізраїлю за його війну в Секторі Гази, спровоковану нападом «Хамасу» на Ізраїль 7 жовтня, у результаті якого загинули понад 1200 людей, переважно цивільних жителів.

Пункт пропуску Рафах є головним пунктом пропуску між Сектором Гази і Єгиптом для надходження допомоги, але був закритий після того, як ізраїльські сили взяли його під контроль раніше цього місяця.

Міжнародний суд ООН у Гаазі минулого тижня ухвалив, що Ізраїль має негайно припинити наступ у місті Рафах у Смузі Гази, обґрунтувавши своє рішення недостатністю заходів, які вживаються для захисту мирних жителів. Проте Ізраїль продовжив бойові дії.

Боррель зазначив, що ЄС хоче, щоб Ізраїль виконав рішення Міжнародного суду ООН, оскільки «всі члени ООН зобов’язані виконувати його рішення».

Форум

XS
SM
MD
LG