Доступність посилання

ТОП новини

В ООН кажуть, що більшість українських військовополонених зазнає тортур у Росії


За словами представниці ООН, це найгірше, що вона бачила за свою 20-річну кар’єру відвідування в’язнів. Фото ілюстративне
За словами представниці ООН, це найгірше, що вона бачила за свою 20-річну кар’єру відвідування в’язнів. Фото ілюстративне

Більшість українських військовополонених – 95% – зазнає тортур у Росії, заявила голова Моніторингової місії ООН з прав людини у Києві Даніель Белл в інтерв’ю нідерландському телеканалу NOS.

«Їх б’ють металевими палицями та палицями, катують електричним струмом. <...> Найгірше, що я бачила за свою 20-річну кар’єру відвідування в’язнів від імені ООН. Катування є широко поширеними і структурними», – повідомила Белл.

За її словами, тортури починаються з першого ж допиту.

Белл зазначила, що посилається на повідомленнях українських полонених, з якими вона змогла поговорити.

У червні Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні (ММПЛУ) повідомляла, що кожен з 600 цивільних або військовополонених, що були звільнені з російського полону, розповіли про катування та жорстоке поводження.

Читайте також: «Їх ґвалтують, на них тренують спецназ»: у США розповіли, як у Росії поводяться із українськими військовополоненими

Від початку повномасштабного вторгнення до червня 2024 року Україна звільнила з російського полону 3 310 людей, повідомив президент України Володимир Зеленський.

Генпрокуратура відкрила понад 450 кримінальних проваджень за фактами жорстокого поводження та катувань військовополонених та понад 2 100 за фактами катування цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG