Доступність посилання

ТОП новини

Сибіга розпочав візит до Туреччини: проведе переговори щодо безпеки Чорного моря і досягнення миру


Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга розпочав свій візит до Туреччини
Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга розпочав свій візит до Туреччини

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга розпочав свій візит до Туреччини, повідомили у пресслужбі МЗС України у понеділок, 21 жовтня.

«Міністр Андрій Сибіга розпочав свій візит до Туреччини з вшанування пам’яті Мустафи Кемаля Ататюрка в Аніткабірі. За дорученням президента Зеленського він проведе важливі переговори для підтвердження українсько-турецького партнерства, зміцнення безпеки на Чорному морі та досягнення справедливого миру», – повідомили у МЗС.

Під час пресконференції з міністром закордонних справ Туреччини Хаканом Фіданом, Сибіга наголосив, що Україна зацікавлена у продовженні та розвитку добросусідських відносин, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода.

«Туреччина наш стратегічний партнер, з яким прагнемо розвивати міцні добросусідські відносини. Цінуємо зусилля Туреччини, спрямовані на справедливе завершення війни. Ми вдячні за допомогу, яку Турецька республіка надає Україні з перших днів війни. Для нас важливо, що Туреччина підтримує формулу миру та є лідером у напрямку продовольчої безпеки», – наголосив Сибіга.

Крім того, голова МЗС України повідомив, що під час перемовин зі своїм турецьким колегою, вони «приділили увагу поверненню стабільності та безпеки до Чорного моря, забезпечення свободи судноплавства». Сибіга проінформував колегу про нарощування Росією ударів по українській портовій інфраструктурі та цивільних суднах.

«З початку осені удари РФ пошкодили вже 4 судна – з зерном для Єгипту, з кукурудзою – для Італії, гуманітарним вантажем продовольчої програми ООН – для Палестини», – зазначив Сибіга.

Міністр каже, що «потрібна сильна позиція партнерів для того, аби зупинити цей терор і зберегти продовольчу безпеку». Також Сибіга зазначив, що у листопаді планується проведення у Києві третього продовольчого саміту.

Раніше, 30 вересня, міністр закордонних справ України Андрій Сибіга 30 відвідав з робочим візитом Угорщину, де зустрівся зі своїм колегою Петером Сіярто.

За даними віцепрем’єр-міністра з відновлення України Олексія Кулеби, за останні три місяці сили РФ здійснили майже 60 атак на порти, цивільні судна та зерносховища.

Російські війська регулярно атакують Одещину, зокрема її портову інфраструктуру. При цьому керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України.

Україна є одним із провідних світових виробників й експортерів зерна.

Форум

XS
SM
MD
LG