Доступність посилання

ТОП новини

У Сумах вночі пролунали понад 10 вибухів – кореспондентка про масовану атаку РФ


Cуми після чергового російського обстрілу, 17 серпня 2024 року
Cуми після чергового російського обстрілу, 17 серпня 2024 року

У Сумах вночі пролунали понад 10 вибухів, через російську атаку у місті виникли проблеми з елекро- і водопостачанням, розповіла місцева кореспондентка Альона Яцина в етері Радіо Свобода (проєкт Свобода.Ранок) про наслідки російських обстрілів Сумщини.

Станом на 8:00 17 вересня, за словами кореспондентки, на Сумщині горіли дві великі електричні підстанції.

«В області в нас зараз горить дві великі підстанції електричні. Щодо кількості влучань, які були вчора під час масованої атаки мені досі невідомо. Після 10 вибуху я перестала їх рахувати. Я проїхалася містом, працюють кілька світлофорів. Електроенергії немає, зв’язку теж немає. Вода подається десь до 5 поверху більш-менш нормально, але зі зниженим тиском. Тролейбуси не ходять. Наскільки відомо, люди не постраждали. Є кілька дачних будинків, які пошкоджені, і, власне, об’єкти критичної інфраструктури у Сумах», – розповіла вона.

Щодо міста Конотоп, яке також атакували сили РФ на півгодини раніше ніж Суми, є влучання по м’ясокомбінату, де була пожежа, каже кореспондентка.

За її словами, Конотоп також без світла і зв’язку.

Читайте також: Росія обстрілює Сумщину через успіхи ЗСУ в Курській області – речник ОТУВ «Сіверськ»

«Влада при цьому заявляє, що обстрілів стало менше і цивільних при цьому страждає менше. Втім у серпні, з початком Курської операції, ми побили сумні «рекорди» щодо кількості обстрілів. Лише за серпень 100 місцевих людей поранені внаслідок цих атак. Місто Глухів та Ямпіль (Шосткинський район), які раніше були умовно мирними містами, їх не зачіпали, зараз їх просто стирають з лиця землі. КАБами (крилаті авіаційні ракети – ред.) прямо вулицями стирають», – розповіла кореспондентка.

Пізно ввечері 16 вересня російські військові, застосовуючи БпЛА типу «Шахед», завдали удару по Сумській області – по місту Конотоп і по обласному центру, повідомляла обласна військова адміністрація. За даними місцевої влади, над Сумщиною сили ППО збили 16 «Шахедів».

Згодом в ОВА повідомили, що російські безпілотники вночі атакували об’єкти енергетичної системи на Сумщині. За даними місцевої влади, через масовану атаку РФ постраждали населені пункти Конотопського, Охтирського та Сумського районів.

Компанія Сумиобленерго повідомила, що через російський авіаудар були знеструмлені споживачі в Сумах, мережі Сумського, Конотопського, Охтирського районів електромереж, а також Білопільської, Буринської, Лебединської, Путивльської, Тростянецької, Краснопільської, В.Писарівської дільниць. Станом на 7:00 17 вересня 281 072 споживачі електроенергії в Сумській області залишалися без електроенергії.

Виконувач обов’язки міського голови Артем Кобзар інформував, що через російські удари по Сумах вода подається в місто з пониженим тиском, є проблеми з електропостачанням. За його словами, поранених та загиблих через атаку немає.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони мають цілеспрямований характер.

Форум

XS
SM
MD
LG