Доступність посилання

ТОП новини

МВС: із Сумщини наразі треба евакуювати 45 тисяч людей


Загалом із Сумської області наразі треба евакуювати 45 тисяч людей, каже Ігор Клименко
Загалом із Сумської області наразі треба евакуювати 45 тисяч людей, каже Ігор Клименко

Загалом із Сумської області наразі треба евакуювати 45 тисяч людей, тому Міністерство внутрішніх справ (МВС) відібрало добровольців з-поміж працівників Нацполіції і Державної служби України із надзвичайних ситуацій, розповів міністр внутрішніх справ Ігор Клименко в коментарі журналістам у рамках Конгресу місцевих та регіональних рад у Кропивницькому.

«Наразі нам необхідно по Сумщині евакуювати, це те, що на Раді оборони було прийнято – це десь 45 тисяч (людей – ред.). Надалі, тобто, це не термінова евакуація. Наразі близько 21 тисячі осіб ми евакуювали, з них 5 тисяч – дітей, саме з Сум. І у Сумах для того, щоб ця евакуація була планомірною, системною, ми відібрали кращих добровольців з-поміж працівників Нацполіції і ДСНС», – сказав очільник МВС.

За його словами, «зараз ці спеціалісти проходять відповідне навчання».

«Ми будемо вмовляти людей, які не хочуть виїжджати – тут можна зрозуміти людей (їхні причини – ред.), але дітей ми маємо вивезти усіх. Тому і місцева влада, і сусідні регіони роблять все, щоб можна було кудись цих людей перевезти. Здебільшого люди їдуть до своїх родичів, до знайомих, але ж деякі не мають такої можливості. Тому вивозимо їх у сусідню Полтавську область, а також у Київську», – заявив Клименко.

Він зазначив, що «люди мають зрозуміти, що їм там перебувати небезпечно».

«З однієї сторони, ми відсунули ворога від кордону, але ворог ще намагається огризатися. І хоч, наприклад, зараз не маємо обстрілів з артилерії, то ми зараз маємо обстріли саме авіаційні, зокрема – КАБами… Ми хочемо, щоб це було цивілізовано і щоб люди самі приймали рішення. Тим паче, що попереду опалювальний сезон і буде дуже важко забезпечити безпеку і всім необхідним людей, які на цих територіях знаходяться», – зазначив він.

17 серпня стало відомо, що у Сумській області влада запроваджує систему перепусток для доступу в прикордонні райони. Нововведення відбувається на тлі спроб людей повернутися після евакуації.

Сумщина межує з Курською областю РФ, де з 6 серпня триває військова операція українських сил.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони.

Керівництво Росії заперечує, що російська армія під час повномасштабної війни завдає цілеспрямованих ударів по цивільній інфраструктурі міст і сіл України, убиваючи цивільне населення і руйнуючи лікарні, школи, дитячі садочки, об’єкти енергетики і водозабезпечення.

Українська влада і міжнародні організації кваліфікують ці удари як воєнні злочини Російської Федерації і наголошують, що вони носять цілеспрямований характер.

Форум

XS
SM
MD
LG