Доступність посилання

ТОП новини

«Стрічка змушує подивитися на в’язнів через призму людяності» – у Києві показали фільм «Поверніть мене додому»


Скриншот із фільму «Повернуть мене додому»
Скриншот із фільму «Повернуть мене додому»

У Києві 11 липня презентували фільм «Поверніть мене додому» авторства проєкту Радіо Свобода «Ти як?». Фільм зачіпає проблему примусово депортованих українських в’язнів, які опинилися в окупації на початку повномасштабного вторгнення – згодом, після звільнення територій, їх незаконно вивезли на російську територію.

Уже після завершення відбування терміну покарання повернутися додому для них стало складним завданням, адже Україна не може підтвердити їхні особи, й чоловіки тижнями, а то й місяцями очікують на кордоні в’їзду в країну.

На презентації стрічки були представники правозахисних і громадських організацій, міністр юстиції України Денис Малюська й один із героїв фільму, якому вдалося повернутися до рідного Києва після затяжного очікування на кордоні. За його словами, проєкт порушує важливу проблему, на яку не зважає суспільство.

«Коли росіяни захопили Херсон – ми в окупації просиділи дев’ять місяців, а після звільнення українською армією територій – ті забрали нас із собою в Росію в Краснодар… Адміністрация, ФСБшники – били, знущались, постійно пропонували російські паспорти, а за відмову – називали нацистом. Я просидів там сім з половиною місяців – при мені набирали «Вагнер»... Я не взяв російський паспорт із принципу, бо у мене на фронті гине чимало моїх друзів. Та хай би вони мене там завалили – я б не узяв російський паспорт», – розповів колишній засуджений і герой фільму Володимир Рачіба.

Скільки засуджених ще перебувають у депортації? Як українці намагаються повернутися додому через Грузію? І чи готові ексзасуджені йти захищати Україну? Про це авторка Мар’яна Сич розповіла у фільмі «Поверніть мене додому», режисером якого став Назар Питель.

Допрем’єрний показ стрічки відбувся 23 червня в Грузії в рамках міжнародного фестивалю «ZEG Tbilisi storytelling festival», де отримав схвальні професійні відгуки колег.

Форум

XS
SM
MD
LG