Доступність посилання

ТОП новини

Орбан заявив, що громадяни Угорщини, які живуть в Україні, «гинуть на війні» і застеріг від надання зброї ЗСУ


«В Україні є громадяни Угорщини з угорської меншини, які воюють разом з українською армією і гинуть»
«В Україні є громадяни Угорщини з угорської меншини, які воюють разом з українською армією і гинуть»

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що його держава є єдиною у Європейському союзі, чиї громадяни нібито гинуть на війні в Україні. Про це він 4 червня розповів в інтерв’ю італійській газеті Il Giornale.

«В Україні є громадяни Угорщини з угорської меншини, які воюють разом з українською армією і гинуть, ми єдина країна ЄС, громадяни якої гинуть в Україні. Війну почала Росія, в цьому немає сумніву, але ми повинні запитати себе, як діяти. Ми стоїмо на роздоріжжі: або ізолювати конфлікт і знайти дипломатичний шлях, або заглиблюватися у війну. Якщо ми дозволимо Україні завдати удару по Росії зброєю, яку також постачає Італія, це матиме наслідки з сильною реакцією Росії, і ризик втручання НАТО буде за один крок», – заявив Орбан.

Угорщина в особі очільника уряду Віктора Орбана і голови дипломатії Петера Сійярта неодноразово демонструвала своє прихильне ставлення до Кремля. Від початку повномасштабного російського вторгнення Будапешт робить заяви, які суперечать загальній позиції ЄС про підтримку України.

Читайте також: «Прогрес – дуже невеликий, якщо взагалі є» – Угорщина про перемовини з Україною

Раніше Угорщина підготувала та розіслала іншим країнам-членам Європейського союзу документ, в якому вимагає відновлення прав національних меншин угорської громади в Україні на той самий рівень, який був до 2015 року. Зокрема, відновити права, які гарантують вільне використання угорської мови в Україні та відновити право на політичне представництво на регіональному та національному рівнях.

Разом з тим в грудні 2023 року Верховна Рада України суттєво розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти. Тоді українські політики були переконані, що Угорщина перестане говорити про порушення прав угорців на Закарпатті. А угорська громада підтримала цей закон.

У 2011 році уряд Орбана вніс зміни до законодавства, щоб збільшити кількість виборців, дозволивши угорській діаспорі отримати подвійне громадянство за кордоном, зокрема і в Україні, а у 2012 році надав право голосу і продовжував підтримувати фінансово.

В Україні подвійне громадянство заборонене законом. Якщо українець має паспорт іншої держави, то у правових відносинах з Україною він і надалі визнається лише українським громадянином.

Згідно закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» іноземці та особи без громадянства можуть бути прийняті на військову службу до Збройних Сил України за контрактом лише добровільно. На початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну до Інтернаціонального легіону оборони України долучилися представники 55 країн світу.

Форум

XS
SM
MD
LG