Доступність посилання

ТОП новини

США: в Чикаго відкривається передвиборний з’їзд Демократичної партії, плануються протести


З’їзд триватиме чотири дні, за його підсумками Камалу Гарріс мають затвердити як кандидатку в президенти разом з її кандидатом у віцепрезиденти Тімом Волцом
З’їзд триватиме чотири дні, за його підсумками Камалу Гарріс мають затвердити як кандидатку в президенти разом з її кандидатом у віцепрезиденти Тімом Волцом

У Чикаго 19 серпня відкривається передвиборний з’їзд Демократичної партії США, на якому віцепрезидентка Камала Гарріс офіційно прийме номінацію кандидатки у президенти – через місяць після того, як президент Джо Байден оголосив про вихід із гонки.

Ативісти почали збиратися в Чикаго на протести, які стосуватимуться широкого кола питань, проте головним вважають наполягання на негайному припиненні вогню у війні Ізраїлю й «Хамасом» (угруповання, визнане терористичним в ЄС і США).

Протестувальники кажуть, що їхні плани не змінилися після того, як президент Джо Байден покинув виборчу кампанію, а партія швидко об’єдналася довкола віцепрезидентки Камали Гарріс.

Мер Брендон Джонсон заявив, що місто вже кілька місяців співпрацює з органами громадської безпеки, щоб підготуватися до протестів.

З’їзд триватиме чотири дні, за його підсумками Камалу Гарріс мають затвердити як кандидатку в президенти разом з її кандидатом у віцепрезиденти Тімом Волцом.

Між тим, за менш ніж 80 днів до президентських виборів, конкуренція демократів з республіканським тандемом Дональд Трамп – Джей Ді Венс загострюється – насамперед у штатах, які називають «мінливим», але які й можуть вирішити долю наступного американського президентства.

Президентські вибори у США заплановані на листопад 2024 року. Через особливості американської виборчої системи загальна кількість голосів виборців, подана за кандидата у всій країні, не є вирішальною.

Принциповим є здобуття перемоги у так званих swing states («штатах, які коливаються») – штатах, де перевага республіканського або демократичного кандидата не є гарантованою. Приміром, у 2016 році тодішня висуванка Демократичної партії Гілларі Клінтон здобула у цілому більше голосів, ніж кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп, але в ключових штатах програла своєму конкуренту, який і став тоді президентом США.

Форум

XS
SM
MD
LG