Доступність посилання

ТОП новини

У США розпочався суд над американцями, які звинувачуються у співпраці з російською ФСБ


В американському штаті Флорида розпочався суд над чотирма активістами американської групи, яка виступає з антиколоніалістських і антирасистських позицій. Їх звинувачують у тому, що вони діяли як незареєстровані агенти російського уряду і намагалися залучити до такої діяльності інших американців.

Четверо американських громадян є членами Африканської народної соціалістичної партії, троє з них також беруть участь у так званому русі Угуру, який виступає за самовизначення африканців, які живуть у всьому світі. Згідно з обвинуваченням, голова партії Омалі Єшитела та троє його соратників упродовж восьми років співпрацювали з російським громадянином Олександром Іоновим, головою «Антиглобалістського руху Росії».

Ця організація мала штаб-квартиру в Москві та фінансувалася російським урядом. Іонов, як ідеться в розслідуванні, діяв за вказівками двох співробітників ФСБ, Олексія Суходолова та Єгора Попова, яким також висунуті звинувачення у цій справі. Як стверджує прокуратура, у 2015 році Єшитела відвідав Москву. Поїздки були оплачені Іоновим.

Згодом його група стала проводити акції у США за завданням ФСБ. Серед операцій була підтримка «Петиції про геноцид африканців у Сполучених Штатах», яку було подано до ООН. У 2019 році група підтримувала кандидата в члени міської ради Санкт-Петербурга у Флориді, яким, як повідомляв Іонов своїм кураторам у ФСБ, «ми керуємо». 2022 року Іонов сплатив поїздку членів групи до Сан-Франциско, де відбувалися протести проти обмежень на проросійські публікації в одній із соціальних мереж після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Пізніше, як ідеться в обвинувальному висновку, один із обвинувачених за вказівкою Іонова брав участь у демонстрації проти американської політики щодо Росії.

Усі обвинувачені відмовилися визнати провину, заявивши, що їх переслідують за висловлення політичних поглядів. Єшитела стверджує, що він відвідував Росію та інші країни як учасник різних конференцій, що ані він, ані його соратники не діяли за вказівкою або під контролем Росії. Група розглядала виплати Іонова як політичні пожертвування руху Угуру.

У разі визнання винними обвинуваченим може загрожувати покарання до 10 років ув’язнення за діяльність як незареєстрованих агентів іноземної держави та до п’яти років за спроби залучити інших до такої діяльності.

Форум

XS
SM
MD
LG