Доступність посилання

ТОП новини

У Португалії на запит США затримали росіянина, який очолює криптовалютну компанію


У Португалії на запит США затримали 26-річного очільника криптовалютної компанії Gotbit, громадянина Росії Олексія Андрюніна у справі про шахрайство з криптовалютою, повідомляє міністерство юстиції США.

Андрюнін і його співвітчизники директор Gotbit з маркетингу Федір Кедров та директор з продажу Каві Джалілі звинувачуються в шахрайстві та маніпуляціях на ринку криптовалют. За версією слідства, у 2018–2024 роках фігуранти здійснювали з криптовалютою фіктивні угоди, щоб створити видимість торгової активності та залучити покупців.

Унаслідок незаконних операцій вони отримували десятки мільйонів доларів. 2019 року Андрюнін розповідав в інтерв’ю, що розробив код для штучного завищення обсягу торгівлі криптовалютою, йдеться в повідомленні міністерства юстиції США.

Загалом звинувачення в шахрайстві та маніпуляціях на ринку криптовалют висунуті 18 фізичним та юридичним особам. Крім Gotbit, у справі фігурують криптокомпанії ZM Quant, CLS Global та MyTrade. Четверо обвинувачених визнали себе винними, ще один погодився визнати себе винним.

Трьох обвинувачених затримали в американському штаті Техас, Великій Британії та Португалії. Андрюнін очікує екстрадиції до США, він має громадянство Португалії. Влада США конфіскувала понад 25 мільйонів доларів у криптовалюті і деактивувала кілька торгових ботів, відповідальних за фіктивні угоди на мільйони доларів.

Наприкінці вересня США запровадили санкції проти росіянина Сергія Іванова та двох пов’язаних із ним криптообмінників Cryptex та PM2BTC. За даними міністерства фінансів США, ці майданчики надавали послуги з проведення «незаконних фінансових операцій» та були пов’язані з кіберзлочинцями. Президент США Джо Байден раніше заявив, що американські відомства в координації з міжнародними партнерами працюють над «руйнуванням глобальної криптовалютної мережі, щоб протистояти ухиленню від санкцій проти Росії та відмиванню грошей».

Форум

XS
SM
MD
LG