Доступність посилання

ТОП новини

У Білому домі відреагували на план радників Трампа щодо припинення війни в України


Джон Кірбі зауважив, що адміністрація чинного президента США дотримується принципу «нічого про Україну без України»
Джон Кірбі зауважив, що адміністрація чинного президента США дотримується принципу «нічого про Україну без України»

У Білому домі відреагували на оприлюднений радниками Дональда Трампа план щодо припинення війни в України.

«На відміну від декого, президент Байден вважає, що будь-які рішення про перемовини, якщо відверто, мають схвалювати президент Зеленський і Україна. Ми не збираємося змушувати Україну віддати частину своєї території, тому що ми розуміємо, що якщо дозволити Путіну завоювати Україну і підкорити її народ, будь-який її народ, наслідки будуть серйозними. Він і диктатори в усьому світі тільки підбадьорилися б, і ми вважаємо, що світ став би набагато небезпечнішим місцем», – сказав на брифінгу речник Ради національної безпеки Білого дому Джон Кірбі, коментуючи оприлюднений план.

Він зауважив, що адміністрація чинного президента США дотримується принципу «нічого про Україну без України» і «твердо стоїть на тому, щоб переконатися, що президент Зеленський має все необхідне, щоб, якщо і коли він буде готовий сісти за стіл переговорів, він міг зробити це з позиції сили».

Водночас Джон Кірбі сказав, що не збирається коментувати вибори 2024 року і вступати в публічні дебати щодо того, що радники колишнього президента Трампа можуть або не можуть говорити з ним про це.

Напередодні агенція Reuters повідомила, що радники експрезидента США Дональда Трампа представили план, згідно з яким той у разі переобрання надаватиме Україні додаткову військову допомогу, тільки якщо Київ погодиться на переговори з РФ. Водночас Вашингтон попередить Москву, що будь-яка відмова від переговорів призведе до посилення підтримки України.

Читайте також: Трамп і Байден. Як може змінитися політика щодо України після виборів президента США?

Після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну в 2022 році Трамп виступає з суперечливими заявами, з одного боку, стверджуючи, що якби він був президентом, Росія не наважилася б напасти на Україну, з іншого – критикуючи адміністрацію Байдена і демократів за виділення коштів Україні.

Трамп неодноразово стверджував, що після обрання президентом зможе «впродовж 24 годин» зупинити війну в Україні. І в Москві, і в Києві ці слова коментували зі скепсисом. Газета The Washington Post раніше писала про деталі ймовірного мирного плану Трампа: стверджується, що він хоче натиснути і на Москву, і на Київ із метою змусити їх укласти мир ціною відмови України від частини територій, а Росії – від інших її вимог. Офіційно Трамп не підтверджував, що план саме такий.

Форум

XS
SM
MD
LG