Доступність посилання

ТОП новини

США запровадили нові санкції проти 12 осіб через репресії в Ірані


Санкції спрямовані проти членів Корпусу вартових ісламської революції і співробітників іранських вʼязниць
Санкції спрямовані проти членів Корпусу вартових ісламської революції і співробітників іранських вʼязниць

Сполучені Штати Америки 18 вересня запровадили нові санкцій проти 12 осіб, які, на думку США, повʼязані з «триваючими жорстокими репресіями» в Ірані та за його межами.

Міністерство фінансів і Державний департамент відзначили, що санкції були запроваджені через два роки після смерті 22-річної Махси Аміні під час перебування під вартою в поліції і придушення протестів, що відбулися після цього.

Після «безглуздого вбивства Аміні під вартою так званої поліції моралі Ірану іранський режим продовжує систематично порушувати права людини іранського народу», – заявив речник Державного департаменту США Метью Міллер.

Виконувач обовʼязків заступника міністра фінансів США з питань тероризму та фінансової розвідки Бредлі Сміт, заявив що, незважаючи на мирні заклики іранського народу до реформ, лідери Ірану «подвоїли тактику насильства і примусу, яка вже давно застосовується режимом».

Санкції спрямовані проти членів Корпусу вартових ісламської революції, співробітників іранських вʼязниць, «а також осіб, відповідальних за смертоносні операції за кордоном», – йдеться в заяві міністерства фінансів.

Серед 12 осіб, на яких поширюються нові санкції, – Хамід Хоррамдель, який служить командиром Корпусу вартових ісламської революції у провінції Кохгілуйє і Бойє-Ахмад, який, за словами Міністерства фінансів, придушував демонстрації у 2019 і 2022 роках, заарештовуючи і затримуючи протестувальників.

Санкції заморожують будь-які активи цих осіб в американській юрисдикції і забороняють американським громадянам мати з ними справу.

22-річна Махса Аміні у вересні минулого року була затримана поліцією моралі за обвинуваченням у неправильному носінні хіджабу. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла. Протестувальники вважають, що причиною її смерті стало побиття співробітниками силових структур.

Незабаром в Ірані розпочалися вуличні протести. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни і за повалення аятоли Алі Хаменеї.

Протести жорстоко придушувалися. За даними правозахисників, за час масових акцій понад 600 демонстрантів було вбито, близько 20 тисяч людей ув’язнили. Також були страти. З початку 2023 року в Ірані було страчено 423 особи, хоча припускається, що фактична цифра може бути значно вищою. Рівень страт в Ірані різко зріс на тлі широкомасштабних протестів після смерті Махси Аміні.

Форум

XS
SM
MD
LG