Доступність посилання

ТОП новини

В Ірані трудову активістку засудили до страти за звинуваченнями в «збройному заколоті»


Докази проти Шаріфе Мохаммаді включали її членство в незалежній організації із захисту прав трудящих
Докази проти Шаріфе Мохаммаді включали її членство в незалежній організації із захисту прав трудящих

Революційний суд у північному іранському місті Рашт засудив до смертної кари трудову активістку Шаріфе Мохаммаді – про це іранській служби Радіо Свобода повідомили правозахисні групи 4 липня.

Суд заявив, що активістку визнали винною в «збройному заколоті проти держави». Докази проти Мохаммаді включали її членство в незалежній організації із захисту прав трудящих.

Жінку також звинувачували в членстві в забороненій курдській сепаратистській партії «Комала», що її родина заперечувала.

Кампанія із захисту Шаріфе Мохаммаді назвала організацію, про яку йдеться в справі – Координаційний комітет для допомоги у створенні трудових організацій – законною. Втім, її захисники стверджують, що в будь-якому випадку вона не входила до складу організації протягом 10 років.

Читайте також: Вибори президента в Ірані: у другий тур проходять два кандидати

Кампанія назвала судовий вирок проти активістки «середньовічним і злочинним».

«Багато хто вважає, що цей безглуздий і безпідставний вердикт був винесений виключно для того, щоб створити атмосферу страху та залякування серед активістів (провінції Ґілян – ред.)», – заявила група.

Тітка Мохаммаді, Віда Мохаммаді, розповіла Радіо Фарда, що жінку катували у в’язниці після її арешту 5 грудня 2023 року, і що вона провела кілька місяців в одиночній камері.

Віда Мохаммаді також заявила, що Шаріфе не пов’язана з жодною політичною організацією в країні чи за її межами.

Норвезька правозахисна організація Hengaw заявила, що Мохаммаді «зазнала психічних і фізичних тортур із боку слідчих іранської розвідки... які намагалися вибити від неї зізнання».

Розташований у США Центр Абдоррахмана Боруманда, який займається питаннями Ірану, заявив, що смертний вирок був пов’язаний з «її причетністю до незалежної профспілки».

Читайте також: Іран попередив Ізраїль про «війну на знищення» в разі нападу на Ліван

«Це екстремальне рішення підкреслює жорстке придушення інакомислення в Ірані, особливо проти трудових активістів на тлі економічних потрясінь», – йдеться в повідомленні.

Масові протести спалахнули в провінції Ґілян та по всій країні у 2022 році після смерті затриманої Махси Аміні. Молода жінка курдсько-іранського походження померла після затримання поліцією моралі за нібито порушення суворого іранського дрескоду для жінок.

Понад 500 протестувальників були вбиті по всій країні, а тисячі заарештовані протягом місяців заворушень.

Місцеві та міжнародні правозахисники звинуватили Тегеран у використанні смертної кари для залякування протестувальників та інших після масових демонстрацій.

Форум

XS
SM
MD
LG