Доступність посилання

ТОП новини

Після розслідування «Схем» Нацбанк анулював ліцензії у мережі мікрокредитів з російськими власниками


Раніше НБУ визнав небездоганною ділову репутацію цих фінансових компаній та їхніх власників
Раніше НБУ визнав небездоганною ділову репутацію цих фінансових компаній та їхніх власників

Національний банк України анулював ліцензії на діяльність мікрокредитних компаній «Просто Позика» і «Тайм Кредит», власники яких, як встановили журналісти-розслідувачі «Схем» (Радіо Свобода), є громадянами Росії. Про це йдеться у повідомленні на офіційному сайті Нацбанку. Раніше НБУ визнав небездоганною ділову репутацію цих фінансових компаній та їхніх власників – подружжя Андрія й Наталії Манучарових, які надали регулятору недостовірну інформацію про те, що не мають громадянства й податкового резидентства Російської Федерації.

Рішення про анулювання ліцензій на діяльність «Просто Позика» і «Тайм Кредит» Комітет із питань нагляду й регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг ухвалив 5 вересня, зазначивши, що Нацбанк продовжує реагувати на «виявлення зв’язків власників небанківських фінансових установ з Російською Федерацією і виведення таких установ із ринку».

Перед цим, 22 серпня, Нацбанк визнав ділову репутацію «Просто Позика» і «Тайм Кредит» і їхніх власників небездоганною. Голова Нацбанку Андрій Пишний у коментарі «Схемам» тоді анонсував, що це рішення було «проміжним етапом». Він також повідомив, що наразі в Нацбанку триває перевірка всіх небанківських фінансових компаній щодо наявності будь-яких зв’язків з країною-агресором.

Раніше «Схеми» (Радіо Свобода) виявили, що власниками української мережі мікрокредитних організацій «Просто позика» і «Тайм кредит» є подружжя Манучарових – і вони є громадянами Російської Федерації, а їхній син – депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії «Єдина Росія», який підтримує вторгнення РФ в Україну.

Попри зібрані докази журналістів, Андрій Манучаров заперечив наявність російського паспорту. Він із родиною виїхав з України напередодні повномасштабного вторгнення, їхня 27-метрова яхта в липні 2024 року була помічена на південному заході Туреччини.

У розслідуванні «Схем» йшлося про те, що, крім порушення заборони Нацбанку громадянам РФ керувати небанківськими фінансовими установами, це також є можливою загрозою національній безпеці через те, що українці-боржники подібних кредитних організацій у пошуку грошей можуть бути завербовані російськими спецслужбами – зокрема, для підпалу автомобілів військовослужбовців ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG