Доступність посилання

ТОП новини

Нацбанк відреагував на викриття «Схем» про російських власників мережі мікрокредитів


У Нацбанку кажуть, що нинішнє рішення є «проміжним етапом». Згідно з процедурою, фінальним рішенням Комітету НБУ може стати анулювання ліцензій на діяльність цих мікрокредитних компаній
У Нацбанку кажуть, що нинішнє рішення є «проміжним етапом». Згідно з процедурою, фінальним рішенням Комітету НБУ може стати анулювання ліцензій на діяльність цих мікрокредитних компаній

Національний банк України визнав небездоганною ділову репутацію мікрокредитних компаній «Просто Позика» та «Тайм Кредит» та їхніх власників, які, як встановили журналісти-розслідувачі «Схем» (Радіо Свобода), є громадянами Росії. Таке рішення в НБУ ухвалили 22 серпня у зв’язку з тим, що власники – подружжя Андрія та Наталії Манучарових – надали регулятору недостовірну інформацію про те, що не мають громадянства та податкового резидентства Російської Федерації.

У коментарі «Схемам» голова Нацбанку Андрій Пишний зазначив, що це рішення поки – «проміжний етап», а також повідомив, що наразі в Нацбанку триває перевірка всіх небанківських фінансових компаній щодо наявності будь-яких зв’язків з країною-агресором.

«Зазначені особи надали Національному банку недостовірну інформацію про те, що вони не мають громадянства та податкового резидентства Російської Федерації, що є ознакою небездоганної ділової репутації як власників істотної участі, так і самих фінансових компаній», – йдеться у рішенні Комітету з питань нагляду та регулювання діяльності ринків небанківських фінансових послуг за 22 серпня.

У коментарі «Схемам» голова Нацбанку Андрій Пишний повідомив, що регулятор отримав підтвердження «наявності у вказаних фізичних осіб громадянства та податкового резидентства РФ, зокрема і підтвердження від державних органів спеціального призначення з правоохоронними функціями».

«НБУ проводить системну роботу, реалізуючи концепцію нульової толерантності до будь-якої присутності російського впливу – як на рівні істотної участі, так і на рівні обмеження і контролю за можливими бізнес-зв’язками», – зазначив Пишний.

Він подякував журналістам «Схем» за розслідування і додав: «Наразі НБУ використовує інформацію, яка міститься в файлах таких компаній, але ми уважно стежимо за інформаційним середовищем, тому що, як бачите, іноді анкетні дані не відповідають реальному стану справ. Дуже яскравий приклад – ці компанії з вашого розслідування. Тому було ухвалено рішення про небездоганну репутацію».

У рішенні Комітету також йдеться, що «Національний банк здійснить подальші дії щодо ТОВ «Тайм Кредит» та ТОВ «Просто Позика», пов’язані з визнанням ділової репутації фінансових компаній та їх власників небездоганною».

«Це – проміжний етап. Далі це буде підставою для подальших наглядових дій. Я про них зараз не можу говорити, це буде колегіальне рішення. Але ми дуже вмотивовані тією інформацією, які отримали і в результаті вашої роботи, і нашої взаємодії з правоохоронними органами», – повідомив голова Нацбанку.

Згідно з процедурою, фінальним рішенням Комітету Нацбанку може стати анулювання ліцензій на діяльність цих мікрокредитних компаній. Як йшлося раніше в розслідуванні «Схем», навесні цього року регулятор продовжив ліцензії для провадження діяльності «Просто Позика» та «Тайм Кредит» з необмеженим терміном дії.

У коментарі журналістам Андрій Пишний також зазначив, що наразі триває перевірка усіх небанківських фінансових організацій на наявність російського впливу чи зв’язків з країною-агресором.

«Зараз в НБУ триває побудова процесу, який дозволить охопити увесь масив компаній для проведення поглибленої оцінки. Це непроста справа, з огляду на те, що цих компаній тисячі. Це робота з правоохоронними органами та аналіз інформаційного середовища. Будь-яка інформація повинна бути для НБУ червоним прапорцем та сигнальною ракетою, щоб зануритись в аналіз», – підкреслив голова Нацбанку.

Раніше «Схеми» (Радіо Свобода) виявили, що власниками української мережі мікрокредитних організацій «Просто позика» та «Тайм кредит» є подружжя Манучарових – вони є громадянами Російської Федерації, а їхній син – депутат підконтрольного Росії парламенту окупованого Криму від партії «Єдина Росія», який підтримує вторгнення РФ в Україну.

Попри зібрані докази журналістів, Андрій Манучаров заперечив наявність російського паспорту. Він з родиною виїхав з України напередодні повномасштабного вторгнення, їхня 27-метрова яхта в липні 2024-го року була помічена на південному заході Туреччини. У розслідуванні «Схем» йшлося, що, крім порушення заборони Нацбанку громадянам РФ керувати небанківськими фінансовими установами, це також є можливою загрозою національній безпеці через те, що українці-боржники подібних кредитних організацій у пошуку грошей можуть бути завербовані російськими спецслужбами – зокрема, для підпалу автомобілів військовослужбовців ЗСУ.

Форум

XS
SM
MD
LG