Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокурор Костін не прийшов у Раду: каже, що треба дочекатися результатів розслідування щодо Вербицького


Генпрокурор Андрій Костін (ліворуч) та його заступник Дмитро Вербицький
Генпрокурор Андрій Костін (ліворуч) та його заступник Дмитро Вербицький

Генеральний прокурор України Андрій Костін не прийшов до Верховної Ради для надання пояснень щодо походження статків його заступника Дмитра Вербицького. У листі на ім’я голови ВР Руслана Стефанчука, який оприлюднив народний депутат від «Голосу» Ярослав Железняк, Костін запропонував відкласти обговорення у парламенті «до отримання результатів службового розслідування».

Днем раніше 216 депутатів проголосували за виклик генпрокурора для доповіді на 12:00 19 червня – після виходу розслідування «Схем» (Радіо Свобода) про те, що дівчина Вербицького Христина Ільницька у 2024-му році придбала елітне майно на суму щонайменше 52 мільйони гривень, не маючи для цього достатніх власних офіційних доходів.

«За фактами, оприлюдненими у медіа, щодо майна заступника генерального прокурора Вербицького Д.А. мною призначено службове розслідування, яке на сьогодні триває», – повідомив генпрокурор Костін у листі, який у своєму телеграм-каналі опублікував депутат Железняк.

У листі генпрокурор також додав, що «одночасно проводиться перевірка з боку Національного агентства з питань запобігання корупції (далі – НАЗК) щодо способу життя Вербицького». Крім того, зазначив Костін, «детективами Національного антикорупційного бюро України розпочато кримінальне провадження з приводу можливого незаконного збагачення Вербицького Д.А. за ознаками злочину, передбаченого ст. 368-5 КК України».

«З урахуванням вище зазначених обставин видається доцільним відкласти обговорення у Верховній Раді України цієї ситуації до отримання результатів службового розслідування. Це дасть змогу забезпечити повноту та об'єктивність відповідної інформації», – резюмував Костін.

Про те, що Національне антикорупційне бюро України розпочало кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького раніше Радіо Свобода повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«Факти, оприлюднені в програмі журналістських розслідувань «Схеми» (Радіо Свобода) щодо можливого незаконного збагачення заступника генерального прокурора є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому детективами Національного антикорупційного бюро України 13.05.2024 за ознаками злочину, передбаченого ст. 368-5 КК України», – йдеться у відповіді САП на запит журналістів.

Досудове розслідування здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України.

Покарання за статтею 368-5 Кримінального кодексу «незаконне збагачення» передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


Детективи зареєстрували кримінальне провадження 13 травня – через тиждень після виходу першого матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому йшлося про те, що Дмитро Вербицький оселився в таунхаусі у котеджному містечку «Коник» у Києві, який придбав його племінник за довіреністю для одеського бізнесмена в шість разів дешевше від ринкової вартості.

У другому розслідуванні «Схеми» розповіли про дівчину Вербицького Христину Ільницьку, яка у 2024 році стала власницею нового Porsche і 3-поверхового котеджу в тому ж «Конику», загальна вартість яких складає щонайменше 52 мільйони гривень – хоча її сукупний дохід, прозвітований перед державою за останнє десятиліття, склав трохи більше ніж 360 тисяч гривень. Тоді у коментарі «Схемам» заступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що не допомагав Ільницькій фінансово, при цьому не спростував, що перебуває з нею у стосунках, але зазначив, що вони не носять сімейного характеру.

Сама Ільницька теж не спростувала, що перебуває із ним у стосунках, додавши, що «на даному етапі» вони не мають сімейного характеру. Своє майно, куплене у 2024 році на загальну суму більше ніж 50 мільйонів гривень, вона пояснила зокрема тим, що колись мала «яхтовий бізнес» зі своїм неназваним колишнім хлопцем, від якого нібито отримала у спадок за заповітом чимало активів. «Схемам» вдалося встановити ім’я цього підприємця. У коментарі журналістам його вдова заявила, що ще до смерті він скасував свій заповіт на Ільницьку і він не набрав чинності. Це підтверджують і записи в реєстрах.

Дмитро Вербицький став заступником генерального прокурора Андрія Костіна у вересні 2022 року. До цього працював в органах прокуратури Івано-Франківської, Одеської і Миколаївської областей. З 2020 і до 2022-го року, до моменту призначення на посаду в ОГП, був заступником керівника Одеської обласної прокуратури.

Форум

XS
SM
MD
LG