Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ взялося за заступника генпрокурора Вербицького: розслідують факти «Схем» про його статки


Національне антикорупційне бюро України розпочало кримінальне провадження щодо можливого незаконного збагачення заступника генерального прокурора Дмитра Вербицького. Про це Радіо Свобода повідомили у пресслужбі Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Детективи зареєстрували кримінальне провадження 13 травня – через тиждень після виходу першого матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому йшлося про те, що Дмитро Вербицький оселився в таунхаусі у котеджному містечку «Коник» у Києві, який придбав його племінник за довіреністю для одеського бізнесмена в шість разів дешевше від ринкової вартості.

У другому розслідуванні «Схеми» розповіли про дівчину Вербицького Христину Ільницьку, яка у 2024 році стала власницею нового Porsche і 3-поверхового котеджу в тому ж «Конику», загальна вартість яких складає щонайменше 52 мільйони гривень – хоча її сукупний дохід, прозвітований перед державою за останнє десятиліття, склав трохи більше ніж 360 тисяч гривень. Тоді у коментарі «Схемам» заступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що не допомагав Ільницькій фінансово, при цьому не спростував, що перебуває з нею у стосунках, але зазначив, що вони не носять сімейного характеру.

«Факти, оприлюднені в програмі журналістських розслідувань «Схеми» (Радіо Свобода) щодо можливого незаконного збагачення заступника генерального прокурора є предметом досудового розслідування у кримінальному провадженні, розпочатому детективами Національного антикорупційного бюро України 13.05.2024 за ознаками злочину, передбаченого ст. 368-5 КК України», – йдеться у відповіді САП на запит журналістів.

Досудове розслідування здійснюють детективи Національного антикорупційного бюро України.

Покарання за статтею 368-5 Кримінального кодексу «незаконне збагачення» передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.


7 травня «Схеми» розповіли про те, що заступник генерального прокурора України Дмитро Вербицький оселився в будинку в елітному котеджному містечку «Коник» в Києві, який його племінник придбав за довіреністю від одеського бізнесмена за понад 2 мільйони гривень – що відповідно до ринкових цін є заниженою у шість разів вартістю.

Раніше ДБР відкрило кримінальне провадження щодо компанії-забудовника котеджного містечка «Коник», в якому процесуальне керівництво здійснює Офіс генерального прокурора, де заступником голови є Вербицький. Нині активних дій по цьому провадженню немає, арешти на майно забудовника зняті, йдеться у розслідуванні. Сам Вербицький на запитання про занижену ціну на таунхаус заявив, що йому відома «лише вартість, яка була зазначена у договорі». Щодо кримінальної справи заступник генпрокурора зазначив, що прокурорський нагляд за розслідуваннями ДБР «не входить до його повноважень».

Згодом «Схеми» виявили, що дівчина офіційно розлученого Вербицького Христина Ільницька у 2024 році стала власницею елітного майна. Вона придбала будинок в елітному котеджному містечку «Коник» в Києві площею 240 квадратних метрів ринковою вартістю 1,2 мільйони доларів (48 мільйонів гривень).

Водночас, згідно з договором купівлі-продажу цього котеджу, який є у розпорядженні «Схем», Ільницька заплатила за нього близько двох мільйонів гривень – це 1,9 мільйона за будинок і 200 тисяч за землю.

Крім того, Ільницька придбала автомобіль Porsche Macan T 2023 року випуску вартістю 100 тисяч доларів (близько чотирьох мільйонів гривень).

Відповідно до даних із системи фотофіксації автодорожнього руху «Безпечне місто» за квітень і травень цього року, разом з Ільницькою у Porsche їздить і Дмитро Вербицький – іноді як водій, іноді як пасажир. Вони пересувалися містом разом на цьому авто і в день купівлі маєтку Ільницької. Відповідно до світлин з системи, заступник генпрокурора також сам пересувається у цьому автомобілі по Києву.

До того ж, судячи з публікацій Ільницької в соцмережах, вона також стала власницею салону краси у столиці.

При цьому, її сукупний дохід, прозвітований перед державою за останнє десятиліття склав трохи більше ніж 360 тисяч гривень.

Про те, що Христина Ільницька перебуває у стосунках саме з офіційно розлученим заступником генпрокурора Дмитром Вербицьким, свідчить низка фактів – жінка публікує у своїх соцмережах фотографії спільного проведеного з ним і своїм сином дозвілля, до того ж камери спостереження неодноразово фіксували, що Вербицький та Ільницька спільно пересуваються містом на згаданому новому Porsche. Вербицький, відповідно до його декларації, мешкає у тому ж котеджному містечку, де Ільницька у травні купила маєток.

У коментарі «Схемам» заступник генпрокурора Дмитро Вербицький заявив, що їхні стосунки з Христиною Ільницькою не носять сімейний характер, що передбачало би відображення її майна в його декларації, та заявив, що не надавав їй допомогу у купівлі нерухомості.

Сама Ільницька теж не спростувала, що перебуває із ним у стосунках, додавши, що «на даному етапі» вони не носять сімейний характер. Своє майно, куплене у 2024 році на загальну суму більше ніж 50 мільйонів гривень, вона пояснила зокрема тим, що колись мала «яхтовий бізнес» зі своїм неназваним колишнім хлопцем, від якого нібито отримала у спадок за заповітом чимало активів. «Схемам» вдалося встановити ім’я цього підприємця. У коментарі журналістам його вдова заявила, що ще до смерті він скасував свій заповіт на Ільницьку і він не набув чинності. Це підтверджують і записи в реєстрах.

18 травня стало відомо, що генерального прокурора України Андрія Костіна викликали до Верховної Ради для надання пояснень щодо походження статків його заступника Дмитра Вербицького. Про це повідомили народні депутати Ярослав Железняк («Голос») і Олексій Гончаренко («Європейська солідарність») у своїх телеграм-каналах.

Дмитро Вербицький став заступником генерального прокурора Андрія Костіна у вересні 2022 року. До цього працював в органах прокуратури Івано-Франківської, Одеської і Миколаївської областей. З 2020-го і до 2022-го року, до моменту призначення на посаду в ОГП, був заступником керівника Одеської обласної прокуратури.

Форум

XS
SM
MD
LG