Доступність посилання

ТОП новини

Пересихання Дністра в Хотині: міністр екології України каже, що «ризиків немає»


Напередодні у соціальних мережах були опубліковані відео і фото, що демонструють різке зниження води у Дністровському водосховищі і Дністрі
Напередодні у соціальних мережах були опубліковані відео і фото, що демонструють різке зниження води у Дністровському водосховищі і Дністрі

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець заявив, що у Дністровському водосховищі скиди води проходять у штатному режимі і на даний момент «ризиків немає». Про це він сказав 28 травня під час зустрічі з міністром екології Молдови Сергіу Лазаренку у Кишиневі, повідомляє молдовська служба Радіо Свобода.

Напередодні у соціальних мережах були опубліковані відео і фото, що демонструють різке зниження води у Дністровському водосховищі. Також на одному із відео жителька села Брага Хмельницької області розповідає, що Дністер біля Хотинської фортеці можна перейти пішки.

Молдовська служба Радіо Свобода зазначає, що зображення були підхоплені російською пресою, де були згадані старі наративи російської пропаганди, що Україна «вкраде найбільшу річку Молдови», щоб виробляти електроенергію вище за течією Дністра.

Пресслужба українського Міндовкілля поширила повідомлення про зустріч Стрільця і Лазаренку, утім у релізі не зазначено, що під час зустрічі також підіймалося питання зменшення води у Дністрі.

Дністровська ГЕС та її водосховище розташовані вище за течією Дністра, приблизно за 15 кілометрів від кордону з Молдовою.

Деякі українські медіа повідомляли, що влада, ймовірно, використовувала гідроелектростанцію на повну потужність, випускаючи великі обсяги води з водосховища, щоб компенсувати дефіцит електроенергії в Україні після російських обстрілів. У ніч на 29 березня російські війська атакували саму ГЕС.

Супутникові знімки річки Дністер в районі Дністровської ГЕС Чернівецької області
Супутникові знімки річки Дністер в районі Дністровської ГЕС Чернівецької області

Супутникові знімки, отримані Радіо Свобода за допомогою платформи Planet, також свідчать про зменшення об’єму води у водосховищі за останній місяць, але не про різке падіння.

Також скиди з водосховища для збільшення виробництва електроенергії не пояснюють зменшення води у Дністрі в районі Хотина, розташованому над Новодністровськом.

У прес-релізі Міністерства екології Молдови пояснюють засуху відсутністю опадів у Карпатах.

Форум

XS
SM
MD
LG