Доступність посилання

ТОП новини

ЄС розкритикував заяви про розвідувальну співпрацю між Белградом і Москвою


Віцепрем’єр-міністр Сербії Александар Вулін (праворуч) і віцепрем’єр-міністр Росії Денис Мантуров зустрічаються в Москві 15 серпня
Віцепрем’єр-міністр Сербії Александар Вулін (праворуч) і віцепрем’єр-міністр Росії Денис Мантуров зустрічаються в Москві 15 серпня

Європейський союз заявив Сербії, що підтримка зв’язків із Росією під час її агресивної війни проти України несумісна з цінностями ЄС і процесом вступу.

«Європейський союз чітко заявив нашим партнерам: відносини з Росією не можуть бути звичними після неспровокованої і невиправданої агресії Росії проти України», – йдеться у заяві ЄС 15 серпня у відповідь на запит Радіо Свобода.

У Брюсселі також заявили, що ЄС «хоче розраховувати на всі країни-кандидати як на надійних європейських партнерів щодо спільних принципів, цінностей, безпеки і процвітання».

Така реакція з’явилася після зустрічей між віцепрем’єр-міністром Сербії Александаром Вуліним і офіційними особами Кремля в Москві цього тижня та після заяв про розвідувальну співпрацю Сербії з Росією.

Під час чотириденного візиту до Москви Вулін зустрівся з кількома урядовцями, включно з першим віцепрем’єром Денисом Мантуровим 15 серпня.

«Відносини між двома країнами, незважаючи на численні виклики, перебувають на високому рівні», – йдеться в заяві сербського уряду після зустрічі.

15 серпня Вулін також зустрівся з міністром енергетики Росії Сергієм Цивільовим і висловив подяку за поставки природного газу, які, за його словами, забезпечують енергетичну безпеку Сербії.

Сербія повністю залежить від російського газу, але зробила перші кроки до диверсифікації енергетики.

14 серпня Вулін зустрівся з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим у Москві, щоб обговорити «подальше вдосконалення сербсько-російського стратегічного партнерства», йдеться в заяві уряду Сербії.

Він повторив, що пишається тим, що Сербія «не є частиною антиросійської істерії» і не приєдналася до санкцій Заходу проти Москви, запроваджених у відповідь на повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

На початку візиту Вулін подякував російським силовим структурам «за попередження про підготовку масових заворушень і спроби державного перевороту» в Сербії.

Уряд назвав нещодавні масові протести проти видобутку літію «спробою державного перевороту», а президент Сербії Александар Вучич звинуватив неназвані країни Заходу в тому, що вони стоять за протестами.

Вучич сказав, що перед масовою акцією протесту 11 серпня до Сербії надійшли попередження від російських служб, які повідомляли, що кінцевою метою демонстрацій є повалення керівництва країни.

Уряд Сербії й Агентство безпеки і розвідки (BIA) не відповіли на запит Радіо Свобода щодо інформації, наданої Белграду російськими службами.

Також не було відповіді на запитання: які докази підтверджують заяви про те, що протести проти видобутку літію є спробою повалити уряд і що вони підтримуються західними країнами.

Організатори неодноразово заперечували, що акція протесту спрямована на повалення уряду.

Форум

XS
SM
MD
LG