Доступність посилання

ТОП новини

СБУ затримала «ідеолога збройної агресії» Росії спільно з правоохоронцями Молдови


Зараз правоохоронці документують докази сприяння затриманим воєнній розвідці Росії, зокрема, в обході санкцій
Зараз правоохоронці документують докази сприяння затриманим воєнній розвідці Росії, зокрема, в обході санкцій

Служба безпеки України спільно з Державною прикордонною службою та іноземними правоохоронцями провела спецоперацію із затримання одного з ідеологів російської агресії – про це відомство заявило 8 жовтня.

Йдеться про Дмитра Чистіліна, помічника колишнього радника президента РФ Сергія Глазьєва – «одного з головних «модераторів» захоплення Криму, Донецької та Луганської областей та розробника «Стратегії інформаційної війни», яка виправдовувала повномасштабне вторгнення росії в Україну».

За даними СБУ, з 2016 по 2024 рік Чистілін підготував для Кремля низку матеріалів, в яких підтримував збройну агресію Росії та «інтеграцію» окупованих районів України до складу Росії.

Читайте також: Апеляційний суд залишив підозрюваного у вбивстві Фаріон під вартою – ОГП

«Надаючи допомогу російським спецслужбам, зловмисник став автором численних публікацій, спрямованих на проведення інформаційних диверсій проти нашої держави. Також Чистілін брав активну участь у просуванні інтересів кремля за межами Росії. Серед іншого, він організовував втручання у виборчі процеси у країнах Східної та Центральної Європи на користь Москви», – заявляє відомство.

Як стверджує служба, Чистілін «нібито від імені української громадськості», брав участь у заходах в європейських країнах. Під час них заходів він поширював кремлівські наративи, щоб зменшити підтримку України з боку західних партнерів.

Зокрема, після однієї з таких подій його затримали «у взаємодії з правоохоронцями Республіки Молдова», коли він намагався повернутися до Москви.

Читайте також: «Пропаганда РФ не посварить поляків і українців»: боєць ЗСУ зібрав донати постраждалим від повені полякам

СБУ додає, що Чистілін залишив Україну до початку повномасштабного вторгнення Росії. Наразі він перебуває під вартою. Йому повідомили про підозру в державній зраді та виправдовуванні російської агресії.

Зараз правоохоронці документують докази сприяння затриманим воєнній розвідці Росії, зокрема, в обході санкцій. Йому загрожує довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Молдовські правоохоронці не повідомляли про затримання публічно.

Форум

XS
SM
MD
LG