Доступність посилання

ТОП новини

СБУ: на Одещині затримали капітана, який допомагав РФ вивозити українське зерно


Корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення РФ на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму.
Корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення РФ на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму.

Служба безпеки України заявляє, що затримала в акваторії Одещини іноземне вантажне судно та його капітана, який працював на агресора.

Як повідомляє пресслужба відомства, корабель ходив під прапором однієї з країн Центральної Африки, а його екіпаж виконував замовлення РФ на вивезення українського зерна з тимчасово окупованого Криму.

За даними слідства, протягом 2023-2024 років судно неодноразово пришвартовувалось до морського порту Севастополя, щоб забрати награбовану агропродукцію, потім корабель транспортував вантаж до Близького Сходу для продажу на користь країни-агресора.

У СБУ кажуть, що для маскування капітан періодично вимикав GPS-трекер судна та вносив недостовірні відомості до журналу маршрутів і стоянок плавзасобу.

Читайте також: Докази умисної і спланованої крадіжки зерна з України увійдуть в подання до МКС проти РФ за злочин моріння голодом – автори нового звіту

Як встановило розслідування, капітаном вантажного судна є громадянин однієї з країн Південного Кавказу. Крім нього, до складу екіпажу корабля входило ще 12 іноземців.

Під час обшуку на борту судна виявлені документи, засоби навігації та інші речові докази злочинної діяльності.


На підставі отриманих матеріалів слідчі Служби безпеки повідомили капітану корабля про підозру за ч. 2 ст. 332-1 Кримінального кодексу України (порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї).

У межах кримінального провадження судно фігуранта відбуксирували на Одещину та за рішенням суду його арештували. Триває розслідування.

Про факти незаконного вивезення Росією українського врожаю стало відомо після початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року. Зокрема, про це повідомляв проєкт Радіо Свобода «Схеми» ще в червні 2022 року.

За даними українського уряду, станом на листопад 2023 року Росія вивезла з України зерно вартістю в близько мільярд доларів.

Незаконне вивезення Росією українського зерна через окупований Крим до третіх країн розслідує українська прокуратура. Москва заперечує викрадення українського зерна.

Форум

XS
SM
MD
LG